Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των βασικών πρώτων υλών, τόσο στα όσπρια όσο και στο ρύζι, που κυμάνθηκαν μεταξύ 20-60%, ως αποτέλεσμα και της κλιματικής κρίσης αλλά και της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πίεσαν την κερδοφορία της 3αλφα – Αφοί Κ. Καραγεωργίου Α.Ε.Β.Ε. το 2022.

Ινδία: Απαγορεύει τις εξαγωγές ρυζιού – Πού θα πάνε οι τιμές

Η εταιρεία προχώρησε τόσο πέρυσι όσο και φέτος σε στοχευμένες ανατιμήσεις με σκοπό τη μερική κάλυψη του επιβαρυμένου λειτουργικού κόστους ενώ ταυτόχρονα ολοκλήρωσε επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού επιτυγχάνοντας μείωση του μοναδιαίου κόστους προϊόντος εξαιτίας της αύξησης της παραγωγικότητας.

Παράλληλα, στην κατεύθυνση της βελτιστοποίσης της διαχείρισης των κεφαλαίων κίνησης προχώρησε σε σημαντική μείωση των ημερών πίστωσης στους μεγάλους πελάτες της και επένδυσε στην  αυξημένη ρευστότητα κυρίως σε συμφέρουσες αγορές αποθεμάτων.

Αναλυτικότερα, σε επίπεδο μεγεθών η περσινή χρήση έκλεισε για την 3αλφα με αύξηση εσόδων κατά 3,2% στα 28,2 εκατ. ευρώ.

Το μικτό αποτέλεσμα της περιόδου διαμορφώθηκε σε 5 εκατ. ευρώ έναντι 6,4 εκατ. ευρώ το 2021. Η μείωση κατά 5,8% του μικτού περιθωρίου κέρδους σαν ποσοστό επί των πωλήσεων, αντανακλά κυρίως την σημαντική αύξηση του κόστους πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας καθώς και την επίδραση των λοιπών αυξητικών συντελεστών που επηρέασαν το κόστος πωληθέντων.

Μείωση της κερδοφορίας

Το αποτέλεσμα προ φόρων και τόκων της χρήσης διαμορφώθηκε σε 84 χιλ. ευρώ έναντι 1,15 εκατ. ευρώ το 2021.

Σε επίπεδο κερδών μετά φόρων η περσινή χρήση έκλεισε με ζημιές ύψους 321 χιλ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 623 χιλ. το 2021.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας «Η μείωση της κερδοφορίας ακολουθεί όλα τα επίπεδα της κατάστασης αποτελεσμάτων και αντανακλά τις αυξήσεις κυρίως του κόστους πρώτων και δεύτερων υλών και υλικών συσκευασίας. Οι αυξήσεις τιμών πώλησης που δρομολογήθηκαν σε συνδυασμό με τις μειώσεις λειτουργικών δαπανών που επετεύχθησαν δεν αντιστάθμισαν στο σύνολο του το αυξημένο κόστος. Εντούτοις η μειωμένη απόδοση σε επίπεδο Ebitda δεν επηρέασε ταμειακά την λειτουργία της εταιρείας καθώς η βελτιωμένη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης με μείωση των εμπορικών απαιτήσεων κατά 3,2 εκατ. ευρώ επέτρεψε την επανεπένδυση μέρους αυτών σε αποθέματα και την αποπληρωμή των επενδύσεων τεχνολογικού εξοπλισμού ενώ το σύνολο του δανεισμού και των λοιπών υποχρεώσεων παρέμεινε οριακά αυξημένο σε σχέση με τα επίπεδα της 31/12/2021».

Να σημειωθεί ότι για τη χρήση 2022 το διοικητικό συμβούλιο προτείνει να διανεμηθεί από κέρδη προηγούμενων χρήσεων το ποσό 300.000 ευρώ.

Τα αλλάζει όλα η κλιματική κρίση

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της φετινής χρονιάς διατηρεί το ανατιμητικό της χρώμα από το χωράφι στο ράφι.

Η διοίκηση της 3αλφα επισημαίνει ότι «είναι σαφές ότι το έτος 2023 θα είναι ένα ακόμη έτος προκλήσεων για την παγκόσμια οικονομία με ορατές τις συνέπειες της περιοριστικής πολιτικής υψηλών επιτοκίων και την ενδεχόμενη επερχόμενη ύφεση. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στις καταναλωτικές δαπάνες. Επίσης οι πληθωριστικές πιέσεις που σχετίζονται με το υψηλό κόστος ενέργειας και λοιπών συντελεστών παραγωγής παραμένουν ενεργές.

Πρόσθετοι επιβαρυντικοί κλιματικοί παράγοντες που περιορίζουν τις παραγόμενες ποσότητες οσπρίων αποτελούν οι εκτενείς ξηρασίες που παρατηρούνται και διαρκούν όλο και περισσότερο σε όλες τις περιοχές που παραδοσιακά καλλιεργούνται όσπρια ανεξαρτήτως ηπείρου.

Αντίστοιχα τα ρύζια επηρεάζονται αρνητικά κυρίως από ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες με αντίστοιχη συνέπεια την μείωση της παραγωγής και την αύξηση των τιμών. Τα σχετικά γεγονότα που έχουν ήδη λάβει χώρα στην τρέχουσα χρήση επιβεβαιώνουν ότι οι παραπάνω παράγοντες έχουν ήδη επηρεάσει αρνητικά τις παραγωγές του τρέχοντος έτους.

Ανατιμήσεις

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης έχουν και επιπτώσεις στις τιμές, με την εταιρεία να προχωρά σε αυξήσεις. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη διοίκηση της 3αλφα:

«Εμείς ανταποκρινόμενοι στην πολλαπλή κρίση, έχοντας πλέον απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους, είτε με επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού είτε με παρεμβάσεις μείωσης κόστους, είτε με περιορισμό της λειτουργικής μας κερδοφορίας, προχωρήσαμε υπεύθυνα στα μέσα Μαρτίου σε αυξήσεις τιμών που εν μέρει θα απορροφήσουν τις παραπάνω επιπτώσεις.

Επιπλέον παραμένουμε σε ετοιμότητα και στο βαθμό που θα κριθεί αναγκαίο θα διαχειριστούμε  με σύνεση και εμπειρογνωμοσύνη τις αναγκαίες προσαρμογές τιμών ισορροπώντας μεταξύ λειτουργικού περιθωρίου, και ανταγωνιστικότητας».

Τι λέει ο ορκωτός

Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις του Ορκωτού, αναφέρει πως στους λογαριασμούς «Εμπορικές απαιτήσεις» και «Λοιπές απαιτήσεις» περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση από προηγούμενες χρήσεις, συνολικού ποσού 1.452.000 ευρώ, για τις οποίες η διενεργηθείσα απομείωση ποσού 882.000 ευρώ υπολείπεται της απαιτούμενης κατά 570.000 ευρώ.

Η μη διενέργεια της απαιτούμενης απομείωσης συνιστά, όπως σημειώνει ο Ορκωτός, παρέκκλιση από τις λογιστικές αρχές, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, με συνέπεια, η αξία των απαιτήσεων , τα αποτελέσματα των προηγουμένων χρήσεων και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά 570.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Υπερταμείο: Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται…
Επιχειρήσεις |

Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται – Τα σχέδια του Υπερταμείου

Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές