Τροποποιήσεις συμφωνήθηκαν το Σάββατο σε προσχέδιο δήλωσης αξιωματούχων της G20 που αφορά τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων των οποίων η χρήση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι τροποποιήσεις επήλθαν κατόπιν ανησυχιών από ορισμένα μέλη της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών, σύμφωνα με το Reuters.

Βρετανία: Απορρίφθηκε αγωγή-ορόσημο σε βάρος συνταξιοδοτικού ταμείου για τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα

Συγκεκριμένα, μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αντιτάχθηκαν στην πρόταση για τριπλασιασμό της δυναμικότητας ΑΠΕ στις χώρες της G20, κατά τη διάρκεια μακρών συζητήσεων στην Ινδία. Στις επαφές αυτές προετοιμάζεται μια δήλωση για τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Δελχί τον Νοέμβριο.

Η αλλαγή

Την Παρασκευή, στο προσχέδιο υπήρχε η φράση: «τονίστηκε η σημασία της καταβολής προσπαθειών για τη σταδιακή μείωση των ”αμείωτων” ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες».

Το Σάββατο όμως, προστέθηκε η πρόταση: «Άλλοι είχαν διαφορετικές απόψεις ως προς το εάν οι τεχνολογίες μείωσης και απομάκρυνσης [των αερίων του θερμοκηπίου] θα αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες».

Σύμφωνα με το Reuters, δεν κατέστη άμεσα σαφές ποιες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την προηγούμενη διατύπωση. Η αντιπροσωπεία της Ινδίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείου για σχολιασμό.

Οι δηλώσεις της προεδρίας της G20 συνήθως υφίστανται επεξεργασία πολλές φορές πριν παρουσιαστεί η τελική έκδοση στο τέλος της διάσκεψης.

Ο πλανήτης «ψήνεται»

Οι διαπραγματεύσεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ πολλές περιοχές του πλανήτη, από τις ΗΠΑ και την νότια Ευρώπη ως την Κίνα, πλήττονται από σφοδρότατα κύματα καύσωνα. Σύμφωνα με την ανάλυση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ιούνιος του 2023 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green