Το μεγαλύτερο ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Βρετανίας απέκρουσε την Παρασκευή μια αγωγή-ορόσημο σε δικαστήριο του Λονδίνου σχετικά με τη φερόμενη αποτυχία του να καταρτίσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα.

Λομπίστες ορυκτών καυσίμων σε ρόλο «διπλού πράκτορα» – Δουλεύουν για ομάδες κατά της κλιματικής κρίσης

Η υπόθεση

Το Universities Superannuation Scheme (USS) που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 82 δισεκατομμυρίων λιρών (103 δισεκατομμυρίων δολαρίων) αντιμετώπισε νομικές αγωγές από δύο μέλη του για τις συνεχιζόμενες επενδύσεις του σε άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Η αγωγή μπλοκαρίστηκε πέρυσι από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και οι δύο ακαδημαϊκοί που βρίσκονται πίσω από την αγωγή προσπάθησαν να αναβιώσουν την υπόθεση στο Εφετείο, το οποίο όμως απέρριψε την έφεσή τους την Παρασκευή.

Η δικαστής Sarah Asplin δήλωσε στη γραπτή απόφαση ότι τα μέρη της αγωγής που αφορούσαν τις επενδύσεις του USS σε ορυκτά καύσιμα ήταν μια προσπάθεια αμφισβήτησης της διαχείρισης και των επενδυτικών αποφάσεων η οποία ήταν «βέβαιο ότι θα αποτύγχανε».

Η προσπάθεια να ασκηθεί η αγωγή εκ μέρους του USS κατά των διευθυντών του, η οποία έχει επίσης επιχειρηθεί από τη φιλανθρωπική οργάνωση περιβαλλοντικού δικαίου ClientEarth κατά της Shell, παρακολουθείται στενά από άλλα συνταξιοδοτικά ταμεία και περιβαλλοντικές ομάδες.

Οι δύο ακαδημαϊκοί που ανέλαβαν την υπόθεση, Ewan McGaughey και Neil Davies, υποστήριξαν ότι οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα συνιστούν «σημαντικό και αυξανόμενο» οικονομικό κίνδυνο για το USS, τον οποίο οι διευθυντές της δεν αντιμετώπιζαν.

«Με ένα συνδυασμό διεθνούς δικαίου, πολιτικής πίεσης και δυνάμεων της αγοράς, οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα θα μειωθούν με τον καιρό», δήλωσε ο δικηγόρος τους David Grant τον περασμένο μήνα.

Τι λέει η πλευρά του Ταμείου

Ωστόσο, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την USS υποστήριξαν ότι η αγωγή θα πρέπει να απορριφθεί, καθώς οι επενδύσεις του συστήματος σε ορυκτά καύσιμα δεν προκάλεσαν καμία ζημία στην USS ή στους δύο ακαδημαϊκούς, κάτι που είναι απαραίτητο για να προχωρήσει μια παράγωγη αγωγή.

Εκπρόσωπος της USS εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, απορρίπτοντας αυτό που περιέγραψε ως «αβάσιμους ισχυρισμούς».

«Λυπούμαστε βαθύτατα που τα κεφάλαια του συστήματος – χρήματα που προορίζονται για την καταβολή των συντάξεων των μελών – έπρεπε να δαπανηθούν για την υπεράσπιση αυτής της αγωγής», πρόσθεσαν σε δήλωσή τους.

Οι McGaughey και Davies ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι «διερευνούν επειγόντως προσφυγές» στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green