Τουρισμός

Η καταστροφή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τα μέτωπα της πυρκαγιάς κάθε μέρα διευρύνονται! Η Ρόδος από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας – κυρίως για τους Σκανδιναβούς και τους Βρετανούς τουρίστες – τείνει να μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια έτσι κι αλλιώς.

Πληγές

Αλλά και οι επιπτώσεις της στην οικονομία του νησιού, που βασίζεται – κυρίως – στον τουρισμό είναι εμφανείς. Οι πληγές της οικονομίας της θα αργήσουν να κλείσουν. Κι οι πληγές στο περιβάλλον θα αργήσουν ακόμη περισσότερο….

Περιβάλλον

Πως είναι δυνατόν από την μία πλευρά να λέγεται πως ο τουρισμός είναι «βαριά βιομηχανία» της χώρας και από την άλλη το σύστημα της πολιτικής προστασίας από τις περιβαλλοντικές καταστροφές να είναι διάτρητο;

Ήταν ανάγκη;

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει αυτές τις ημέρες πως ο διαγωνισμός για την απόκτηση πυροσβεστικών αεροπλάνων θα γίνει πολύ γρήγορα. Δεν έφταναν τα καμένα 500.000 στρέμματα της Βόρειας Εύβοιας το 2021 – τώρα καίγεται και η νότια Εύβοια! –  έπρεπε να γίνουν και οι φετινές καταστροφές για να αποκτήσει η χώρα τον απαιτούμενο εξοπλισμό;

Παραπολιτικά!

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπάρχουν τα πολιτικά και τα … παραπολιτικά! Εκτός από τις συνεντεύξεις των υποψηφίων προέδρων, που «ξεδιπλώνουν» τους πολιτικούς σχεδιασμούς για το μέλλον του κόμματος, υπάρχουν και τα παιδικά γενέθλια! Μόνο που όταν οι οικογένειες δεν είναι μονογονεϊκές, καλό είναι να φαίνεται και ο πατέρας. Γιατί τον κρύβουν; Έχουν λόγο;

———————————————————————-

Στα δεξιά

Κι ενώ το Πα.Σό.Κ. βρίσκεται σε mood συναίνεσης – πχ το νομοσχέδιο για τους απόδημους, προς το παρόν – το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένο στα … δεξιά του.

Ο κ. Μ. Βορίδης

Το περίπου 13% των τριών κομμάτων – «Σπαρτιάτες», «Ελληνική Λύση» «Νίκη» – με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε ελληνοτουρκικά και άλλα ευαίσθητα θέματα, είναι μόνιμος «πονοκέφαλος». Ο πρωθυπουργός έχει αναθέσει στον κ. Μ. Βορίδη το «στενό μαρκάρισμα» του «πατριωτικού χώρου».

Τεστ

Και σε πρώτη φάση είχε αποτέλεσμα – το καρότο με το μαστίγιο πηγαίνουν μαζί! Απέσπασε τη συναίνεση της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» στο νομοσχέδιο για τους απόδημους. Ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος … αυτοεξαιρέθηκε! Η συνέχεια όμως θα είναι ενδιαφέρουσα. Και το πρώτο τεστ θα είναι στις ευρωεκλογές….

———————————————————-

ΔΕΗ

Μπορεί να είναι καλοκαίρι αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως μαθαίνω, δεν έχει κατεβάσει τα ρολά.

Κάθε άλλο. Πηγή μου, μου λέει πως τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιώργος Στάσσης όσο και τα υπόλοιπα διοικητικά στελέχη αλλά και εκείνα των θυγατρικών βρίσκονται σε εγρήγορση και συναγερμό.

ΔΕΔΔΗΕ

Ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από τη ΔΕΗ, ωστόσο η εταιρεία ηλεκτρισμού κατέχει το 51%.

Έτσι, η διοίκηση της μητρικής παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στο μέτωπο των πυρκαγιών όσο και εκείνες που αφορούν στην ανταπόκριση του δικτύου διανομής απέναντι στις πρωτοφανείς συνθήκες του καύσωνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αναστάσιος Μάνος, είναι σε πλήρη συντονισμό με το κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και με το αντίστοιχο συντονιστικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής για το θέμα του καύσωνα.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αποκατάστασης των βλαβών όπου έχουν προκληθεί εξαιτίας των πυρκαγιών.

Η Ρουμανία

Το άλλο θέμα που κρατά σε εγρήγορση τη διοίκηση της ΔΕΗ είναι η ολοκλήρωση της εξαγοράς των περιουσιακών στοιχείων και των θυγατρικών της ιταλικής Enel στη Ρουμανία.

Αν και όλες οι νομικές εκκρεμότητες έχουν ολοκληρωθεί και οι Βρυξέλλες έχουν δώσει το «ΟΚ» για την εξαγορά εντούτοις οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα με τη διαδοχή στην κυβέρνηση από το ένα εκ των δύο μερών του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν καθυστέρηση την μεταβίβαση των assets της Enel στη ΔΕΗ.

Οι εκτιμήσεις, δείχνουν το τέλος του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου ως ορόσημο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το μπίζνες πλαν

Η διοίκηση της ΔΕΗ εργάζεται πυρετωδώς και για την επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της.

Αναμένεται, όπως λένε οι πληροφορίες μου, να έχει ολοκληρωθεί περί τον Οκτώβριο. Ίσως και στις αρχές του συγκεκριμένου μήνα.

Η διοίκηση της εταιρείας τότε θα το παρουσιάσει στους αναλυτές. Φυσικά για την ολοκλήρωση του μπίζνες πλαν θα πρέπει να κλείσει και η συναλλαγή με την Enel.

Αυτό που έχω επίσης να σας πω είναι ότι οι στόχοι που θέτει η διοίκηση είναι πιο υψηλοί ως προς τις οικονομικές επιδόσεις της.

Το μερίδιο

Ένας ακόμη στόχος έχει τεθεί από τη δημόσια εταιρεία.

Δεν είναι άλλος από τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά κάτω από το 50%, στο 49%.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο ανταγωνισμός, κάτι που είχε συμφωνηθεί και με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και η ΔΕΗ θα καταφέρει να διατηρήσει ένα πιο υγιές και κερδοφόρο πελατολόγιο.

Ο στόχος για το 49% έχει τοποθετηθεί προς το τέλος του χρόνου με αρχές του 2024….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories