Τέλος εποχής;

Και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στον αστερισμό της καταστροφής, με την μία πυρκαγιά να διαδέχεται την άλλη, η Ισπανία ετοιμάζεται για κυβερνητική αλλαγή. Οι εκλογές είναι αύριο και οι προγνώσεις είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός κ. Πένδρο Σάντσεθ ετοιμάζεται να παραδώσει στον κ. Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος. Και ο οποίος –το πιο πιθανό– θα σχηματίσει κυβέρνηση με την ισπανική Χρυσή Αυγή, το Vox. Οι εκλογές είναι αύριο.

Podemos

Οσον αφορά τους άλλοτε κραταιούς Podemos –τώρα με την επωνυμία Sumar– το ισπανικό «αδελφάκι» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι σε χειρότερη μοίρα από την ελληνική του εκδοχή. Οι δημοσκοπήσεις το δίνουν στο 13%. Υπάρχουν και χειρότερα….

————————————————————————

Συναίνεση

Στα εγχώρια τώρα. Οπως θα μάθατε οι -αποσυνάγωγοι- «Σπαρτιάτες» του κ. Βασίλη Στίγκα και η «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού έσπευσαν να προσφέρουν τη συναίνεση τους στην κυβέρνηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τους απόδημους. Βλέπετε ο «πέλεκυς του 5%» επικρέμαται επί των κεφαλών τους.

Αποσυνάγωγοι

Και να μην το ξεχάσω, δεν νομίζω ότι οι «Σπαρτιάτες» θα κληθούν από το προεδρικό μέγαρο για να συμμετάσχουν στη ετήσια δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα. Αν συμμετείχαν θα είχαμε «ενδοοικογενειακές διενέξεις»!

————————————————————————

«Ντιμπέιιι»

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποφάσισαν να κάνουν και «ντιμπέιιι» οι τέσσερις υποψήφιοι. Ο κ. Νίκος Παππάς μάλιστα ζήτησε και δεύτερο «ντιμπέι» αλλά του είπαν πως αν υπάρξει και πέμπτος υποψήφιος τότε αυτός θα έχει συμμετάσχει μόνο μία φορά. Και έκανε πίσω…

Ο κ. Σ. Φάμελλος

Θα υπάρξει πέμπτος; Στοιχηματίζω πως όχι! Διότι αν και οι πιέσεις συνεχίζουν να ασκούνται στον κ. Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μου λένε πως πρόκειται για μάταιη προσπάθεια, παρότι ο ίδιος δεν το «κόβει με το μαχαίρι». Φαίνεται να του αρέσει, αλλά….

Εσωκομματικά

Τα πράγματα όμως στους εσωκομματικούς συσχετισμούς δεν θα είναι εύκολα, αν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος η κυρία Εφη Αχτσιόγλου, που είναι και το φαβορί. Διότι για να μπορέσει να «κουμαντάρει» το κόμμα θα πρέπει να διαθέτει μία ευάριθμη τάση.

Ισχνά

Βεβαίως στην παρούσα φάση την στηρίζουν η τάσεις «6+6» των κκ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Νάσου Ηλιόπουλου –και η ίδια σ΄αυτή την τάση ήταν– και η «Ομπρέλα». Πρόκειται όμως για μικρές «καταστάσεις» έστω και αν ενισχυθούν από στελέχη που έχουν αποχωρήσει από την παλιά προεδρική πλειοψηφία.

Και τούτο διότι πρώτον, διότι υπάρχουν διάφορα «οικογενειακά» μέσα στην «Ομπρέλα» -άνθρωπος μου μου έλεγε να ψάξω πως έχασε την έδρα του στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο κ. Νίκος Φίλης, πως την κέρδισε ο κ. Νίκος Βούτσης και ποιος είναι ο άνθρωπος-κλειδί και στις δύο περιπτώσεις– δεν διαθέτουν την ισχύ σ΄αυτό, έστω το «σμπαραλιασμένο» κομματικό περιβάλλον. Ετσι μου λένε!

Δύσκολα

Πρόκειται για δύσκολη αριθμητική, που θα αναδειχθεί το Νοέμβριο με την σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου. Μέχρι τότε έχουμε καιρό….

————————————————————————

Περιφέρειες και δήμοι

Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης σε περιφέρειες και δήμους πλησιάζουν.

Σε όλη τη χώρα στις τοπικές κοινωνίες επικρατεί ένας αναβρασμός. Οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν το χρίσμα από τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών στήνονται, τα «παζάρια» για τις συμμαχίες κορυφώνονται και οι προεκλογικές εκστρατείες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας.

Τα ψηφοδέλτια ετοιμάζονται και η προσέλκυση υποψηφίων με έρεισμα στις τοπικές κοινωνίες είναι στην καθημερινή ατζέντα των επικεφαλής των παρατάξεων.

Μυστικές δημοσκοπήσεις

Σε όλες τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας οι υποψήφιοι έχουν αναθέσεις σε εταιρείες δημοσκοπήσεις.

Και εκείνες με τη σειρά τους τρέχουν να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις έρευνες της κοινής γνώμης και να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Και ο χρόνος πιέζει καθώς επιδιώκουν να έχουν ολοκληρώσει τις δημοσκοπήσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Κι αυτό καθώς θέλουν να πιάσουν το σφυγμό μέχρι τις 31 Ιουλίου. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των θερινών διακοπών και οι ψηφοφόροι μόνο στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν το μυαλό τους.

Όπως μαθαίνω οι δημοσκόποι πέρα από το πρόβλημα των καλοκαιρινών διακοπών έχουν κι άλλο ένα να αντιμετωπίσουν. Φυσικά σε κάθε περιφέρεια και δήμο υπάρχουν τα ακλόνητα φαβορί όπως κι εκείνοι που κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν. Ωστόσο το εκλογικό κλίμα δεν έχει ακόμη ζεσταθεί ώστε να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για περιφέρειες και δήμους που μπορεί να αλλάξουν χέρια.

Έτσι οι σοβαροί δημοσκόποι συνιστούν «ψυχραιμία» και «πολύ τρέξιμο» στους υποψηφίους.

————————————————————————

Αττική οδός

Όπως έχετε ενημερωθεί από τον ΟΤ στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στην παραχώρηση της Αττικής Οδού δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν έξι κοινοπρακτικά σχήματα.

Γεγονός που άφησε ικανοποιημένη τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και όπως μαθαίνω και την κυβέρνηση. Κι αυτό καθώς ο αριθμός των υποψηφίων δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού.

Πια το ΤΑΙΠΕΔ έχει πολύ δουλειά καθώς θα πρέπει να αξιολογήσει τις προσφορές.

Κούτες

Και λέω πολύ δουλειά, γιατί μην φανταστείτε ότι απλά ανοίγουν έναν φάκελο και βλέπουν μία προσφορά.

Οι υποψήφιοι υποβάλλουν κούτες με πληθώρα δικαιολογητικών και εγγράφων καθώς και με τις προτάσεις τους που περιλαμβάνουν το οικονομικό τίμημα.

Και όπως μου έλεγε πηγή για δύο εβδομάδες θα πρέπει μέσα από αυτές τις κούτες να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα, μία διαδικασία η οποία θα διαρκέσει περί τις δύο εβδομάδες.

Έπειτα, όπως, σας είχα ξαναγράψει υπάρχει ένα περιθώριο 10 ημερών προκειμένου αν θέλει κάποιος από τους υποψήφιους επενδυτές να ελέγξει με τη σειρά του τα νομιμοποιητικά έγγραφα του αντιπάλου του.

Και στη συνέχεια, εφόσον όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσει η διαδικασία του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών και η αξιολόγηση τους με βάση τις αποτιμήσεις.

Για να δούμε λοιπόν τι θα κρύβουν οι κούτες των υποψηφίων επενδυτών….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories