Ολο και περισσότερες

Η καταστροφή συνεχίζεται! Οσες περιοχές και δάση δεν κάηκαν στην Αττική το 2021 καίγονται τώρα. Δεν θα αργήσουμε – δυστυχώς – να νιώσουμε τις συνέπειες των καταστροφών. Και οι περιοχές που βρίσκονται στο έλεος της λαίλαπας κάθε μέρα και αυξάνονται. Αττική, Κορινθία, Ρόδος, Λακωνία….

—————————————————————–

Ο κ. Γ. Πατούλης

Ωστόσο λίγο ακόμη και κάποιοι ετοιμάζονταν να εκδώσουν silver alert για τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη. Αγνοούνταν μέχρι χθες η τύχη του – από την ημέρα που άρχισε να καίγεται το λεκανοπέδιο! Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών ο κ. Πατούλης περιδιάβαινε τον έναν μετά τον άλλο τους δήμους του λεκανοπεδίου και με το αντίστοιχο show που έστηνε ο τοπικός δήμαρχος, ο κ. Πατούλης μοίραζε χρήματα. Και μετά έβγαζε και ένα «χορταστικό» δελτίο τύπου για να διαφημίσει το έργο του!

«Θαλάμωσε»

Από την ημέρα όμως που εκδηλώθηκε η πύρινη λαίλαπα ο κ. Πατούλης … κρύφτηκε! «Θαλάμωσε» σαν το χταπόδι, που λέει και ένας φίλος μου. Καταστροφές το 2021, καταστροφές το 2023…. Αλλά ο «ατσαλάκωτος» περιφερειάρχης δεν καταλαβαίνει από αυτά. Χθες βέβαια … έβγαλε φωτογραφίες με πυροσβέστες – σαν έτοιμος για ριχτεί στις φλόγες ήταν. Κι από την κάπνα φαίνεται πως θόλωσε το καντράν του ρολογιού του! Δεν θα αργήσει όμως – αφού σβήσουν οι φωτιές, όταν πλέον δεν έχει τι να καεί – θα αρχίσει να μοιράζει και πάλι χαμόγελα και διαφημίζει το έργο του!

—————————————————————–

Τα επιμελητήρια

Εν τω μεταξύ για τρίτη φορά σχεδιάζεται από την κυβέρνηση – η πρώτη ήταν με πρωτοβουλία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μίχαλου εν μέσω της πανδημίας – να αναβάλει τις επιμελητηριακές εκλογές. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι φήμες και οι πληροφορίες ότι οσονούπω θα εκδοθεί η σχετική απόφαση για την αναβολή τους. Και οι υπάρχουσες διοικήσεις θα παραμείνουν στη θέση τους για έναν ακόμη χρόνο!

Ο κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

Χθες πάντως ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μαζί με άλλους 14 επιμελητηριακούς παράγοντες – εκ των οποίων οι 7 μαζί με τον ίδιο είναι πρόεδροι επιμελητηρίων – εξέδωσαν οξύτατη ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την αναβολή των εκλογών.

Αναβολή

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «πριν από λίγες ημέρες όμως άρχισε να διακινείται η πληροφορία ότι μεθοδεύεται νέα αναβολή, κάτι που είναι πλέον επιβεβαιωμένο. Πρόκειται αναμφίβολα για μία πραξικοπηματική κίνηση, για μία απόφαση που πλήττει την εικόνα του επιμελητηριακού θεσμού, που υπονομεύει τη λειτουργία και την αυτοτέλεια του, καθώς, όπως αποδεικνύεται στη πράξη, τις αποφάσεις για το μέλλον του δεν τις λαμβάνουν τα μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας, αλλά καθορίζονται από τις βουλές κυβερνητικών παραγόντων που προφανώς επιδιώκουν κυβερνητικά οφέλη».

Κίνδυνος

Και οι «15» επισημαίνουν ακόμη ότι «εάν περάσει η μεθόδευση για αναβολή των εκλογών, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε πολύ χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον».

Διάδοχος

Τα νήματα κινούνται από το Μέγαρο Μαξίμου και το επίδικο είναι η θέση του προέδρου του ΕΒΕΑ – δεν είναι υπερβολή αν σας πω πως επισκιάζει ακόμη και την θέση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων. Νας θυμίσω πως μετά τον αιφνιδίως αποθανόντα Κωνσταντίνο Μίχαλο, πρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας εξελέγη ο κ. Γιάννης Μπρατάκος – και γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας τότε. Ακολούθως με την υπουργοποίηση του εξελέγη πρόεδρος του ΕΒΕΑ η κυρία Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, η οποία παρεμπιπτόντως δεν τα πηγαίνει άσχημα. Θα μάθω και θα σας ενημερώσω….

—————————————————————–

Για την Anemos Res Holdings

Στην επιφάνεια βγήκαν τα σενάρια για την πλήρη απόκτηση της Anemos Res Holdings από τη More τη θυγατρική της Motor Oil που δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η More κατέχει το 75% της Anemos και το υπόλοιπο 25% διατηρεί η Ελλάκτωρ. Να θυμίσω ότι πρόκειται για το μεγάλο deal που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με το συνολικό τίμημα για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της Ελλάκτωρ να ανέρχεται σε 671,5 εκατ. ευρώ.

«Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Είναι γνωστό! Και αυτό που έχω εγώ να σας μεταφέρω είναι πως προσώρας οι δύο εταιρείες Motor Oil και Ελλάκτωρ δεν ετοιμάζονται για νέα συμφωνία.

Όπως μου είπανε χαρακτηριστικά «όχι ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσει η συμφωνία για τη μεταβίβαση και του 25% στη More αλλά ίσως στο μέλλον…»

—————————————————————–

Το πλαφόν στα καύσιμα

Ανάστατη είναι η αγορά των υγρών καυσίμων με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και των βενζινάδικων.

Πολύ από σας δεν το θυμάστε, αλλά την περσινή Άνοιξη όταν ξέσπασε η ενεργειακή κρίση με το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ να έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι και τις τιμές της βενζίνης να απογειώνονται πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο, η κυβέρνηση όρισε ανώτατο όριο στα περιθώρια κερδών στα επίπεδα του Αυγούστου του 2021.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι…

Οι τιμές του Μπρεντ είναι στα 75 με 79 δολάρια το βαρέλι και η αμόλυβδη έχει πέσει στα 1,88 ευρώ ανά λίτρο.

Αλλά το πλαφόν παραμένει…

Ο υπουργός

Όπως έμαθα, πρόσφατα εκπρόσωποι του κλάδου της αγοράς των καυσίμων συναντήθηκαν με έναν από τους αρμόδιους υπουργούς του χώρου τους.

Και όταν του έθεσαν το ζήτημα όπως και τις επιπτώσεις που έχει αυτό το μέτρο (π.χ. στρέβλωση του ανταγωνισμού) δεν έκρυψε την απορία του: «Καλά ισχύει ακόμα το πλαφόν…; Νόμιζα ότι το είχαμε αποσύρει…», ήταν η αφοπλιστική… απάντηση που έδωσε…

Παράταση

Κι εκεί ήταν που αναθάρρησαν λίγο οι άνθρωποι της αγοράς και υπέθεσαν ότι το μέτρο θα αρθεί.

Έλα ντε, που όμως, τους έγινε γνωστό – δεν ξέρω αν ήταν από τον ίδιο υπουργό ή από άλλο μέλος της κυβέρνησης – πως θα παραταθεί για ένα ακόμη εξάμηνο…

Και πράγματι χθες στο νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών περιλαμβάνεται διάταξη για τη συνέχει του πλαφόν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories