Η General Motors σχεδιάζει να επενδύσει λιγότερο σε νέα προϊόντα και να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ενίσχυσε την Τρίτη τις ετήσιες προβλέψεις για τα κέρδη της.

Η GM δήλωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τα περιθώρια κέρδους στη βασική αγορά της Βόρειας Αμερικής μειώθηκαν από το πρώτο τρίμηνο, παρά το άλμα στα έσοδα και τις τιμές συναλλαγών ανά όχημα.

Κίνα: Αύξηση 9% στις πωλήσεις οχημάτων της GM

Οι μετοχές σημείωσαν πτώση 2% στην προχρηματιστηριακή διαπραγμάτευση στα 38,50 δολάρια.

Οι εκτιμήσεις

Σε ετήσια βάση, η GM δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 52% στα 2,6 δισ. δολάρια, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, όταν η παραγωγή παρακωλύθηκε από τις ελλείψεις ημιαγωγών.

Η GM δήλωσε ότι τώρα αναμένει καθαρά κέρδη για το σύνολο του έτους από 9,3 έως 10,7 δισ. δολάρια, από προηγούμενη πρόβλεψη για 8,4 έως 9,9 δισ. δολάρια. Σε επίπεδο ανά μετοχή, η GM προβλέπει καθαρά κέρδη 7,15 έως 8,15 δολάρια για το έτος, από 6,35 έως 7,35 δολάρια.

Οι νέες προοπτικές δεν συνυπολογίζουν το ενδεχόμενο κόστος μιας απεργίας του συνδικάτου United Auto Workers σε περίπτωση που δεν καταλήξει σε νέα σύμβαση με τη GM μέχρι την προθεσμία της 14ης Σεπτεμβρίου.

Ενίσχυση της ζήτησης

Οι πιο αισιόδοξες προοπτικές της GM έρχονται μετά από έξι μήνες ισχυρότερης ζήτησης και υψηλότερης τιμολόγησης από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Paul Jacobson κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τα μέσα ενημέρωσης.

Όμως, η απόφαση να μειωθούν οι επενδύσεις σε νέα προϊόντα και τα λειτουργικά έξοδα έρχεται καθώς τα περιθώρια κέρδους της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκονται υπό πίεση. Το περιθώριο κέρδους προ φόρων της GM για το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκε στο 8,3% των εσόδων, από 8,9% πριν από ένα χρόνο.

Το κέρδος ανά όχημα στη Βόρεια Αμερική μειώθηκε από το πρώτο τρίμηνο. Η GM κέρδισε 3.841 δολάρια κέρδος προ φόρων ανά όχημα στη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, μειωμένο κατά 23% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

Οι υψηλότερες προοπτικές κερδών της GM αντανακλούν τις αποφάσεις για μείωση των δαπανών. Σχεδιάζει τώρα να δαπανήσει 11 έως 12 δισ. δολάρια για κεφαλαιουχικές επενδύσεις φέτος, από προηγούμενο σχέδιο για δαπάνες 11 έως 13 δισ. δολαρίων.

Μείωση εξόδων

Η διευθύνουσα σύμβουλος Mary Barra, σε μια κλήση με αναλυτές την Τρίτη, δήλωσε ότι η GM μπορεί να μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες απλοποιώντας τη σειρά προϊόντων της, μειώνοντας τον αριθμό των διαφορετικών συνδυασμών χρωμάτων και χαρακτηριστικών που προσφέρονται. Στόχος της GM είναι να μειώσει τον αριθμό των συνδυασμών χαρακτηριστικών και χρωμάτων στο μισό, δήλωσε η Barra.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα ενισχύσει μια ήδη ανακοινωθείσα προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2024, στοχεύοντας σε επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σε αντίθεση με τη στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, Elon Musk, για μείωση των τιμών ώστε να επιταχυνθεί η ζήτηση, η GM αύξησε τις μέσες τιμές συναλλαγών στη Βόρεια Αμερική κατά 1.600 δολάρια σε περίπου 52.000 δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε ο Jacobson.

«Εστιάζουμε στην κερδοφορία. Τα πρόσφατα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι δεν θυσιάζουμε το περιθώριο κέρδους για τον όγκο», δήλωσε.

Τα ηλεκτρικά οχήματα

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της GM επαναλαμβάνεται ο στόχος για κατασκευή 400.000 ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) από το 2022 έως το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η εταιρεία προέβλεψε έσοδα ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025 από τα ηλεκτρικά οχήματα.

Στο μεταξύ, οι ζημίες προ φόρων της Cruise, της εταιρείας ρομπο-ταξί της GM, διευρύνθηκαν το τελευταίο τρίμηνο στα 611 εκατ. δολάρια από 543 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Οι ζημίες της Cruise για το πρώτο εξάμηνο του έτους ενισχύθηκαν κατά 35% σε σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή