Η πτώση της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών επιβραδύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023, με τις συνολικές αποστολές επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών να μειώνονται κατά 11,5% σε ετήσια βάση σε 62,1 εκατομμύρια μονάδες.

Αυτό ακολουθεί δύο συνεχόμενα τρίμηνα όπου οι αποστολές μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys.

Σε πτώση οι πωλήσεις PC διεθνώς – Μεγάλο «στραπάτσο» της Apple στο α’ τρίμηνο

Ο όγκος του β’ τριμήνου αντιπροσωπεύει μια διαδοχική αύξηση των αποστολών κατά 11,9% και αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά βρίσκεται σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάκαμψης κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι αποστολές φορητών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση, προσγειούμενες σε 49,4 εκατομμύρια μονάδες, ενώ οι επιτραπέζιοι υπολογιστές αντιμετώπισαν μεγαλύτερη πτώση κατά 19,3% σε 12,6 εκατομμύρια μονάδες αποστολών.

Ενδείξεις ότι τα προβλήματα αρχίζουν να υποχωρούν

«Η αγορά PC δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά από μια δύσκολη περίοδο», δήλωσε ο Ishan Dutt, Principal Analyst της Canalys. «Αναμενόταν ετήσια μείωση των αποστολών το β’ τρίμηνο του 2023, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλά από τα προβλήματα που επηρέασαν τον κλάδο αρχίζουν να υποχωρούν. Ενώ η παγκόσμια μακροοικονομική κατάσταση παραμένει δύσκολη, οι βασικοί παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν το γεγονός ότι τα ποσοστά ενεργοποίησης των τελικών χρηστών παρακολουθούνται ισχυρότερα από τις αποστολές πώλησης. Καθώς οι συνθήκες βελτιώνονται, αναμένουμε ότι οι επιχειρήσεις θα ανακατανείμουν τις αδρανείς δαπάνες προς αναβαθμίσεις συστημάτων πληροφορικής. Το β’ τρίμηνο του 2023, η επιστροφή της χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα συνέβαλε στην ενίσχυση της ισχυρής ζήτησης για PCs από το σχολείο».

«Οι θετικές ενδείξεις της αγοράς υποδηλώνουν περαιτέρω βελτίωση για τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2023», δήλωσε ο Kieren Jessop, ερευνητικός αναλυτής της Canalys. «Τα επίπεδα αποθεμάτων μειώθηκαν περαιτέρω το β’ τρίμηνο, καθώς το 41% των συνεργατών καναλιών που ερωτήθηκαν από την Canalys τον Ιούνιο ανέφεραν ότι διαθέτουν απόθεμα PC για λιγότερο από μία εβδομάδα. Όλα τα τμήματα πελατών αναμένεται να βελτιωθούν διαδοχικά για το υπόλοιπο του 2023 εν μέσω μιας τελικής ώθησης των διορθώσεων αποθεμάτων και μιας ισχυρότερης εποχικότητας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, οι αποστολές για το σύνολο του 2023 θα είναι χαμηλότερες από το 2022, καθώς οι καταναλωτές υποβιβάζουν τις δαπάνες για υπολογιστές πίσω από άλλες κατηγορίες σε ένα περιβάλλον μετά την πανδημία».

Η κατάταξη των κατασκευαστών

Η Lenovo συνέχισε να ηγείται της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών, αλλά υπέστη μεγάλη μείωση των αποστολών κατά 18% σε ετήσια βάση, πέφτοντας στα 14,2 εκατομμύρια μονάδες. Η δεύτερη HP είχε ένα ισχυρό τρίμηνο, υποβοηθούμενη από τις καλές πωλήσεις των Chromebooks στις ΗΠΑ. Σημείωσε σταθερές επιδόσεις αποστέλλοντας 13,4 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως. Η Dell διατήρησε την τρίτη θέση, αλλά έχασε πάνω από δύο μονάδες μεριδίου αγοράς, καθώς οι αποστολές της μειώθηκαν κατά 22%.

Η Apple πέτυχε την υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών το β’ τρίμηνο του 2023, με τις αποστολές να αυξάνονται κατά 51% σε ετήσια βάση. Αν και ενισχύθηκε από το λανσάρισμα του νέου Macbook Air 15 ιντσών, οι ισχυρές επιδόσεις της οφείλονται κυρίως σε ένα ευνοϊκό τρίμηνο σύγκρισης λόγω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού που αντιμετώπισε πέρυσι. Η Acer σφράγισε την πέμπτη θέση στην κατάταξη, με αποστολές λίγο κάτω από τέσσερα εκατομμύρια μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα