Η αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών θα αντιμετωπίσει έλλειμμα περίπου 67.000 εργαζομένων έως το 2030, σύμφωνα με μελέτη βιομηχανικής ένωσης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το εργατικό δυναμικό της βιομηχανίας παραγωγής μικροτσίπ αναμένεται να αυξηθεί σε 460.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από περίπου 345.000 φέτος. Αλλά με τον τρέχοντα ρυθμό που αποφοιτούν οι άνθρωποι από τις αντίστοιχες σχολές, οι ΗΠΑ δεν θα παράγουν αρκετούς εξειδικευμένους εργαζόμενους για να καλύψουν την αύξηση, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από την Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών (SIA) και την Oxford Economics.

Σινοαμερικανικός ανταγωνισμός για high end ημιαγωγούς

Η μελέτη της Semiconductor Industry Association έρχεται καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν τον εγχώριο τομέα παραγωγής μικροτσίπ. Ο CHIPS Act, μέσω του οποίου διατίθενται χρήματα για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής, καθώς και για έρευνα και ανάπτυξη, υπογράφηκε ως νόμος πέρυσι στις 9 Αυγούστου.

Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου επιβλέπει τα 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις κατασκευής που προβλέπονται από τον νόμο και εταιρείες όπως η Intel, η Taiwan Semiconductor Manufacturing και η Samsung Electronics έχουν δηλώσει ότι θα υποβάλουν αίτηση για αυτές. Ο νόμος δημιούργησε επίσης μια πίστωση φόρου 25% για επενδύσεις για την κατασκευή νέων εργοστασίων τσιπ η οποία αξίζει 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έλλειψη προσωπικού

Αυτά τα εργοστάσια θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δήλωσε η SIA. Η προβλεπόμενη έλλειψη περιλαμβάνει επιστήμονες πληροφορικής, μηχανικούς και τεχνικούς. Περίπου οι μισές από τις μελλοντικές θέσεις εργασίας στη βιομηχανία τσιπ θα είναι μηχανικοί.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της SIA Τζον Νόιφερ. «Αλλά με τον CHIPS Act ειδικότερα, και την προοπτική της μεγαλύτερης παραγωγής εδώ στις ΗΠΑ, φάνηκε πόσο οξύ είναι το πρόβλημα».

Σύμφωνα με την έκθεση, η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στα τσιπ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έλλειψης αποφοίτων επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του 2023, 1,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μπορεί να μείνουν κενές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία