Εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες εμφανίζουν ήπιες διακυμάνσεις, αξιολογώντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve μετά την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,02% στις 7.675 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,14% στις 16.153 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,42% στις 7.345 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, ο γίγαντας τροφίμων Nestle κερδίζει 2% καθώς αύξησε τις προοπτικές των πωλήσεων για το σύνολο του έτους μετά την αύξηση των τιμών για να αντιμετωπίσει το υψηλότερο κόστος εισροών.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Σε θετικά εδάφη

Τι αναμένουν οι αναλυτές

Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ σήμερα, με το κύριο επιτόκιο να αυξάνεται από το 3,5% στο 3,75%, καθώς το ενδιαφέρον μεταφέρεται και πάλι στα μηνύματα για την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια στον αγώνα τους για τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ υπήρξαν προειδοποιητικά σημάδια από την οικονομία, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να συρρικνώνεται περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος στην ευρωζώνη, με τον ετήσιο ΔΤΚ να διαμορφώνεται στο 5,5% τον Ιούνιο, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα πρόσφατα σχόλια των μελών του Συμβουλίου τείνουν προς μια πιο ήπια προσέγγιση πολιτικής.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι χτες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως. Η αύξηση ωθεί το επιτόκιο αναφοράς σε ένα εύρος 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 και πλέον ετών. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι “θα συνεχίσει να αξιολογεί πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική”, επαναλαμβάνοντας την εξαρτώμενη από τα δεδομένα προσέγγισή της στη νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές