Η συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης του Ισραήλ να περιορίσει ορισμένες από τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου αυξάνει την εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα και θα οδηγήσει σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη φέτος, αναφέρει η S&P Global Ratings σε έκθεση για τη χώρα την Πέμπτη.

Η S&P δεν προέβη σε καμία ενέργεια αξιολόγησης για το Ισραήλ. Τον Μάιο επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση «AA-/A-1+» και τις σταθερές προοπτικές του. Η επόμενη αναθεώρηση των αξιολογήσεών του έχει προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου.

Ισραήλ: Μεγάλη διαδήλωση κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

Το χάσμα που άνοιξε ο Νετανιάχου

Τα σχέδια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της δεξιάς κυβέρνησής του έχουν προκαλέσει μήνες πρωτοφανών διαδηλώσεων, έχουν ανοίξει ένα βαθύ χάσμα στην ισραηλινή κοινωνία και έχουν θέσει υπό διακύβευση την αφοσίωση ορισμένων εφέδρων του στρατού.

Έχουν επίσης τρομάξει τους ξένους επενδυτές και έχουν οδηγήσει σε υποτίμηση του σέκελ πάνω από 8% τους τελευταίους έξι μήνες.

«Εάν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν επιτύχουν συμφωνία επί του θέματος, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και να επιβαρύνει τη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε η S&P.

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης

Βραχυπρόθεσμα, ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ θα επιβραδυνθεί στο 1,5% φέτος από 6,5% το 2022, επικαλούμενος την παραμένουσα πολιτική αβεβαιότητα που θα συνδυαστεί με τις ασθενέστερες οικονομικές επιδόσεις στους βασικούς εμπορικούς εταίρους του Ισραήλ στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Η έκθεση της S&P ακολούθησε παρόμοια προειδοποίηση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την Τρίτη.

«Θεωρούμε ότι η εσωτερική πολιτική πόλωση και η αστάθεια στο Ισραήλ θα παραμείνουν υψηλά τους επόμενους μήνες», αναφέρει η έκθεση της S&P, σημειώνοντας ότι προς το παρόν, «οι προοπτικές για την υιοθέτηση άλλων τμημάτων της δικαστικής μεταρρύθμισης παραμένουν ασαφείς».

Δεν βλέπουν γενικευμένη σύγκρουση

Η S&P δήλωσε ότι οι αξιολογήσεις της για το Ισραήλ έχουν στο παρελθόν συγκρατηθεί από εγχώριους και περιφερειακούς πολιτικούς κινδύνους, καθώς και κινδύνους ασφαλείας. Το Ισραήλ, πρόσθεσε, έχει ιστορικό συχνών εκλογών και αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την πρόβλεψη της μελλοντικής πολιτικής κατεύθυνσης.

Παρόλα αυτά, ανέφερε, «δεν αναμένουμε ότι οι τοπικές πολιτικές ή περιφερειακές εντάσεις θα κλιμακωθούν σε πιο σημαντική εσωτερική αντιπαράθεση ή σε μια διαρκή ένοπλη σύγκρουση στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη».

Η S&P δήλωσε ότι τα πιστωτικά πλεονεκτήματα του Ισραήλ περιλαμβάνουν την πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία του και την καθαρή θέση των εξωτερικών περιουσιακών του στοιχείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή