Η UNESCO, o οργανισμός του ΟΗΕ, ασχολείται με την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Δείγμα της νέας τους προσήλωσης στην UNESCO, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν κατά την χθεσινή ανάρτηση της σημαίας, από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν

Η παρουσία της Πρώτης Κυρίας θεωρήθηκε συμβολική του ενδιαφέροντος που θέλησαν να δείξουν οι Αμερικάνοι. Εκπαιδευτικός η ίδια, είχε ιδιαίτερα ασχοληθεί για την επάνοδο της Αμερικής. Υπενθυμίζουμε ότι η Αμερική είχε αποσυρθεί το 2017, επί Τράμπ, ο οποίος είχε καταγγείλει την UNESCO για «επίμονη αντι-ισραηλινή μεροληψία». Απόσυρση που συνοδεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 από αυτήν του Ισραήλ.

Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO η γαλλική… μπαγκέτα

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Κίνας

Ας σημειωθεί επίσης, ότι η τωρινή  επιστροφή γίνεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου ανταγωνισμού ιδιαίτερα με την Κίνα. Τον περασμένο Μάρτιο, ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, είχε εκτιμήσει ότι «η αμερικανική απουσία επέτρεψε στην Κίνα να μετρήσει περισσότερο από τις ΗΠΑ στους κανόνες τεχνητής νοημοσύνης, για παράδειγμα και στις συστάσεις δεοντολογίας που είχε εκπονήσει ο Οργανισμός.

«Πρέπει να επιστρέψουμε γιατί αυτά που συμβαίνουν στην UNESCO έχουν μεγάλη σημασία», πρόσθεσε ο υπουργός. Ιδιαίτερη αντίσταση για την επιστροφή της Αμερικής είχε επίσης προβάλλει η Ρωσία. Στη σχετική ψηφοφορία για την επανένταξη, που έγινε τέλη Ιουνίου μαζί με την Κίνα αρνητικά ψήφισαν: η Ρωσία το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα.

Η επιστροφή των Αμερικανών αποτελεί και οικονομική ανακούφιση για τον Οργανισμό, καθ’ ότι οι συνεισφορές τους αντιπροσωπεύουν το 22% του προϋπολογισμού. Η Ουάσιγκτον έχει άλλωστε δεσμευτεί να αποπληρώσει πλήρως τις ληξιπρόθεσμες εισφορές που ανέρχονται σε 619 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη σημερινή μέρα η κυρία Μπάιντεν επισκέφθηκε το αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Νορμανδία, στο Μονζουά Σεν Μαρτέν όπου αναπαύονται οι Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην Απόβαση των Συμμάχων το 1944. Στη συνέχεια, συνοδευόμενη από τη Γαλλίδα ομόλογό της Μπριζίτ Μακρόν, οι δύο Πρώτες Κυρίες επισκέφθηκαν το «Μον Σεν Μισέλ» στην Νορμανδία που θεωρείται «μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς» από την UNESCO.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube