Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) σήμερα Παρασκευή, δηλώνοντας ότι θα λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευελιξία στην επιτοκιακή της πολιτική.

Το δίλημμα της Ιαπωνίας με τα επιτόκια – Ο κίνδυνος από την… ατολμία

Παρά το πλήθος εικασιών για αλλαγή στη νομισματική πολιτική πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο της απόδοσης του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου στο 0,5%. Διατήρησε επίσης αμετάβλητα τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,10%.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, θα εφαρμόσει το ανώτατο όριο του 0,5% με μεγαλύτερη ευελιξία και θα το θεωρεί ως σημείο αναφοράς και όχι ως άκαμπτο όριο.

Η απόφαση αυτή παραμένει σε πλήρη αντίθεση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.

Πολλοί επενδυτές ανέμεναν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα άρει το ανώτατο όριο των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων ή θα βάλει τέλος στον έλεγχο στην καμπύλη αποδόσεων των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων ούτως ώστε να μειώσει τις παρενέργειες στην αγορά. Οι εμπορικές τράπεζες έχουν πει ότι είναι δύσκολο να καταγράψουν κέρδη όταν τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια διατηρούνται κοντά στο μηδέν.

Στην ανακοίνωσή της η BOJ αναφέρει ότι θα αγοράζει κρατικά ομόλογα με απόδοση 1% κάθε εργάσιμη ημέρα, γεγονός που ουσιαστικά θέτει ένα νέο ανώτατο όριο για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 1%, ενώ παράλληλα αφήνει το ανώτατο όριο του 0,5% ως χαλαρό στόχο.

Το πρωί της Παρασκευής στο Τόκιο, η απόδοση του 10ετούς διαπραγματευόταν στο 0,5%.

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερα του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας για περισσότερο από ένα χρόνο, κυρίως εξαιτίας του υψηλότερου κόστους στις εισαγωγές ενέργειας και τροφίμων.

Εντούτοις, ο κυβερνήτης της BOJ Καζούο Ουέντα ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφύγει τυχόν πρόωρες αυξήσεις επιτοκίων με την ελπίδα να διασφαλίσει ότι η Ιαπωνία δεν θα επιστρέψει στον σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό ή τον αποπληθωρισμό που γνώρισε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 25 ετών.

Η σημερινή απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Τογιοάκι Νακαμούρα, διαφώνησε, λέγοντας ότι η τράπεζα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι τα κέρδη των εταιρειών είναι ισχυρά πριν καταστήσει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης απόδοσης πιο ευέλικτη.

Στην έκθεση για τις τριμηνιαίες προοπτικές που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, το συμβούλιο της τράπεζας ανέφερε ότι οι βασικές τιμές καταναλωτή εξαιρουμένων των φρέσκων τροφίμων πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 1,6% το οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2026, υποχωρώντας ξανά κάτω από τον στόχο του 2% της τράπεζας.

Αναμένει ότι οι βασικές τιμές καταναλωτή θα ενισχυθούν κατά 2,5% το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2024 και 1,9% το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση