Η γαλλική οικονομία κατάφερε να αναπτυχθεί αισθητά περισσότερο από το αναμενόμενο το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία INSEE, παίρνοντας ώθηση από την άνοδο των εξαγωγών.

EFB: Πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική το 2024 στην ευρωζώνη

Βάσει των στοιχείων, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 0,5% κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, από το αναθεωρημένο 0,1% το α΄ τρίμηνο κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό ανάπτυξης 0,1%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 0,9%, από το αναθεωρημένο 0,8% των πρώτων τριών μηνών του τρέχοντος έτους.

Οι εξαγωγές της Γαλλίας ανέβασαν ταχύτητα καταγράφοντας άνοδο 2,6% το β΄ τρίμηνο, όταν το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό της τάξεως του -0,8%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές ενισχυόμενες κατά 0,4%, από -2% το α΄ τρίμηνο του 2023.

«Βλέπουμε ότι για πρώτη φορά, η ανάπτυξη της Γαλλίας καθοδηγείται από τις εξαγωγές, από τις εταιρικές επενδύσεις πολύ περισσότερο από την κατανάλωση των νοικοκυριών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο ραδιόφωνο RTL. «Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά ότι ο κινητήρας της παραγωγής μας λειτουργεί καλά και αποτελεσματικά», προσέθεσε.

Ανάπτυξη για το ΑΕΠ της Ισπανίας

Θετικό ρυθμό μεταβολής κατέγραψε και η οικονομία της Ισπανίας το β΄ τρίμηνο, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία αναπτύχθηκε κατά 0,4%, έναντι ρυθμού 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο κι εκτιμήσεων για 0,4%.
Σε ετήσια βάση το ισπανικό ΑΕΠ κατέβασε αισθητά ταχύτητα, καθώς από το 4,2% του πρώτου τριμήνου, αναπτύχθηκε κατά 1,8%

Η «ανορθογραφία» της οικονομίας της Σουηδίας

Από την άλλη, η οικονομία της Σουηδίας (η οποία είναι εκτός Ευρωζώνης) κινήθηκε πτωτικά, καθώς το β΄ τρίμηνο του 2023 υποχώρησε κατά 1,5%, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της πανδημίας και το β΄ τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια