Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να περιορίσουν, περισσότερο από ότι σχεδίαζαν, τη δημοσιονομική πολιτική τους το 2024 για να βοηθήσουν την ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει την υπερβολική άνοδο των επιτοκίων, ανέφερε σήμερα σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB).

Το EFB είναι ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο που έχει συσταθεί για να αξιολογεί τη δημοσιονομική πολιτική στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ και να συμβουλεύει την Κομισιόν.

Λέιν-ΕΚΤ: Μην περιμένετε μειώσεις των ευρωεπιτοκίων τα επόμενα 2 χρόνια

Η Επιτροπή αναμένει ότι το 2024, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μειώσουν τη δημοσιονομική στήριξη των οικονομιών τους κατά 0,8% του ΑΕΠ, αλλά η EFB είπε ότι η συνολική δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης θα παραμείνει υποστηρικτική ακόμη και με αυτή τη σύσφιξη. Λόγω των ευνοϊκών μακροοικονομικών προοπτικών, η EFB, θεωρεί κατάλληλη μια περιοριστική δημοσιονομική ώθηση στη ζώνη του ευρώ το 2024, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της, ενώ η πτώση του πληθωρισμού και η αύξηση των επιτοκίων θα παράσχουν σε εύθετο χρόνο λιγότερη ανακούφιση στα δημόσια οικονομικά. Εκτός από νέες αρνητικές εξελίξεις, μια βελτίωση του διαρθρωτικού πρωτογενούς ισοζυγίου πέρα ​​από το 0,8% του ΑΕΠ που προβλέπει η Επιτροπή θα ήταν σκόπιμο, καταλήγει η έκθεση.

Το EFB προσθέτει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα κυμανθεί κοντά στις προοπτικές για το 2024 και η αγορά εργασίας θα παραμείνει εκπληκτικά σφιχτή.

«Ως εκ τούτου, το 2024 θα μπορούσε κάλλιστα εκ των υστέρων να εμπίπτει στην κατηγορία των “οικονομικών καλών εποχών”» σημειώνει το EFB.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ προχωρά από το καλοκαίρι του 2022 σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προς τον στόχο του 2%.

«Ανοιχτό» παραμένει το τι θα πράξει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι θα καθοριστεί από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι, αν και μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι σχεδόν βέβαιη, το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης παραμένει ασαφές και θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα καταφθάσουν στο μεσοδιάστημα.

Ο ντε Γκίντος δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες από ό,τι αναμένεται σήμερα, καθώς η έντονη καλοκαιρινή τουριστική περίοδος είναι πιθανό να οδηγήσει το κόστος των υπηρεσιών σε υψηλότερα επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή