Σε πρόβλημα για γερούς λύτες εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής κατοικίας για τους επιτυχόντες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω των αυξημένων ενοικίων και της μειωμένης προσφοράς διαθέσιμων ακινήτων. Μετά την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών πήραν φωτιά τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς οικογένειες και υποψήφιοι φοιτητές αναζητούν φθηνά διαμερίσματα.

Μια άλλη μερίδα φοιτητών στρέφονται όλο και περισσότερο στη συγκατοίκηση, η οποία περιλαμβάνει την ενοικίαση ακινήτου με άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κόστους του ενοικίου, καθώς το συνολικό ενοίκιο διαιρείται μεταξύ των συγκατοίκων.

Πώς θα βρείτε τον ιδανικό συγκάτοικο

Η λύση που μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές να βρουν τον ιδανικό συγκάτοικο είναι το MyRoomie.gr, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν προφίλ, να αναζητήσουν αγγελίες και να επικοινωνήσουν με πιθανούς συγκατοίκους.

Έρευνα για φοιτητική στέγη

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της εταιρείας Spitogatos, τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών καταγράφεται στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, με τη μέση άνοδο των ζητούμενων μέσων τιμών να φτάνει το 10% σε σχέση με πέρσι και τη μέση τιμή ενοικίου μια φοιτητικής κατοικίας να ανέρχεται στα 9,1 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos  καταγράφηκε αύξηση κατά 9% στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, τα πρώτα στοιχεία των αναζητήσεων δείχνουν ότι σημαντικός παράγοντας επιλογής φοιτητικής κατοικίας είναι η επίπλωση, ο όροφος καθώς και ο αριθμός των υπνοδωματίων.

Αθήνα: Στο 10,8 ευρώ/τ.μ. η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας

Υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό,  Κουκάκι, Μετς,  Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια. Από την άλλη,  η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησης φαίνεται να έχει επηρεάσει τις μέσες τιμές ενοικίου για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από 1 υπνοδωμάτια.

Ενδεικτικά, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών,  η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9 ευρώ/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ ταυτόχρονα περιοχές της Αττικής που αποτελούν σημαντικά φοιτητικά κέντρα αναφοράς φαίνονται να παρουσιάζουν υψηλή αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή διαμερισμάτων με 2 υπνοδωμάτια. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια στο Γουδή φτάνει φέτος τα 9,5 ευρώ/τ.μ., αύξηση +20% σε σχέση με πέρσι, ενώ στο Κέντρο της Αθήνας και στην περιοχή Ζωγράφου, η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή τους αγγίζει το 13% και 16% αντίστοιχα.

Θεσσαλονίκη: Αύξηση 9% στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας

Πολλοί φοιτητές θα ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά σε κάποιο από τα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας, στην οποία η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 9,2 ευρώ/τ.μ..

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6 ευρώ/τ.μ.. Παρόλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7 ευρώ/τ.μ.

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί ακόμα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Υπόλοιπη Ελλάδα: Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες πόλεις

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα.

Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη.

Το στεγαστικό επίδομα

Προσοχή! Μέχρι την Πέμπτη 3 Αυγούστου  θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος ύψους 1.500 ευρώ. Αν πρόκειται για περίπτωση συγκατοίκησης, το ποσό ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής, στο: https://stegastiko.minedu.gov.gr.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκαν από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Συμβουλές για τους φοιτητές

Ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής συμβουλεύει γονείς και νέους φοιτητές ώστε να βρουν το καλύτερο κατάλυμα το οποίο θα στεγάσει τα όνειρα και τις προσπάθειες του νέου φοιτητή.

  • Τις περισσότερες φορές οι γονείς αναζητούν παρέα  με τον πρωτοετή φοιτητή το σπίτι που θα νοικιάσει. Αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για τον ιδιοκτήτη να έχει προσωπική επαφή με τους γονείς του φοιτητή που ουσιαστικά θα πληρώνουν και το ενοίκιο του ακινήτου.
  • Αν επιλέξετε να προχωρήσετε σε αναζήτηση ενοικιαστών χωρίς τη βοήθεια νόμιμου μεσίτη, καλό θα είναι θα επιδιώξετε την διαπροσωπική επαφή πριν προχωρήσετε σε συμβόλαιο. Τόσο για να δείτε από κοντά τους ανθρώπους που θα χρησιμοποιούν την περιουσία σας, όσο και να λάβετε ακόμη και οικονομικά δεδομένα για εκείνους.
  • Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, θα μπορούσατε με ευγενικό τρόπο να ζητήσετε το εκκαθαριστικό της οικογένειας, έτσι ώστε να έχετε μία εικόνα για τα οικονομικά των νέων σας ενοικιαστών και κατ’ επέκταση αν θα μπορείτε να λάβετε στην ώρα σας το ενοίκιό σας.
  • Τέλος, ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη σημασία στους όρου του συμβολαίου. Στο μισθωτήριο, θα πρέπει να καλύπτονται όροι, όπως η ομαλή συγκατοίκηση, η τήρηση της κοινής ησυχίας, η ένταση της μουσικής κλπ αλλά και άλλοι όροι που καλύπτουν ακόμη και τη  «φυσιολογική» φθορά ενός ακινήτου που βρίσκεται σε χρήση.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα