Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας για τέταρτο συναπτό μήνα τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, καθώς οι εταιρείες του κλάδου συνεχίζουν να πλήττονται από την ασθενέστερη ζήτηση και τις περιορισμένες καταναλωτικές δαπάνες.

Κεντρική Τράπεζα της Κίνας: «Ενεση» ρευστότητας ύψους 5,58 δισ. ευρώ

Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στις 49,3 μονάδες τον Ιούλιο, παραμένοντας για τέταρτο διαδοχικό μήνα χαμηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Η τιμή αυτή ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις 49,2 μονάδες των εκτιμήσεων και των 49 μονάδων του Ιουνίου. Ωστόσο το επίπεδο αυτό συνιστά το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι ο μεταποιητικός κλάδος δείχνει να μην μπορεί να βρει τον βηματισμό ανάπτυξης, παρά την άρση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων του Πεκίνου από τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι προκλήσεις για τον εν λόγω κλάδο συνίστανται στην επιβράδυνση της διεθνούς ζήτησης, των ασθενέστερων συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στην ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση εξαιτίας των περιορισμένων κεφαλαιακών και καταναλωτικών δαπανών.

Από την άλλη, ταχύτητα έχει κατεβάσει και ο κλάδος των ακινήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περαιτέρω η ζήτηση για μεταποιητικά προϊόντα.

Ξεχωριστές ανακοινώσεις, έδειξαν ότι ο ΡΜΙ για τη δραστηριότητα εξαιρουμένου του μεταποιητικού κλάδου ανέκοψε μεν ταχύτητα τον Ιούλιο στις 51,5 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Ιούνιο, ωστόσο παρέμεινε υψηλότερα των 50 μονάδων. Υψηλότερα των 50 μονάδων παρέμεινε και ο σύνθετος ΡΜΙ για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών, διαμορφούμενος τον Ιούλιο στις 51,1 μονάδες, από 52,5 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

Η επιβράδυνση των ΡΜΙ για τον Ιούλιο, έρχονται μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το κινεζικό ΑΕΠ ανέκοψε ταχύτητα αισθητά κατά το β΄ τρίμηνο του 2023. Από την άλλη, τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία, δημιούργησαν προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας.

Αυτή η αίσθηση αποτυπώνεται σήμερα στις αγορές, καθώς οι κινεζικές μετοχές κινούνται ανοδικά, όπως άνοδο καταγράφει και το γουάν στα αγορές συναλλάγματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή