Ανθεκτικότητα και λειτουργική ακεραιότητα επιδεικνύουν οι αλυσίδες τροφοδοσίας, προσελκύοντας περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται με ξένες επενδύσεις, ώστε να αυξήσουν το επίπεδο των επενδύσεών τους στην κινεζική αγορά, επί τη βάσει ενός βελτιούμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 24.000 νέες ξένες εταιρίες ιδρύθηκαν στην Κίνα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, με ετήσια αύξηση 35,7%.

Κατά την ίδια περίοδο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) από τις αναπτυγμένες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γερμανίας κατέγραψαν ταχεία διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου (MOC).

Κίνα: Ανοίγει μερικές από τις βαθύτερες τρύπες στον κόσμο στο κυνήγι των φυσικών πόρων

Ως ένα κομβικό κέντρο βιομηχανικής δραστηριότητας, η Κίνα προωθεί όλες τις κατηγορίες βιομηχανικής δραστηριότητας που περιλαμβάνονται στη βιομηχανική ταξινόμηση του ΟΗΕ.
Καθώς η κινεζική ενδοχώρα, αποτελεί μία τεράστια αγορά 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, το επενδυτικό κίνητρο για τις ξένες εταιρίες ώστε να επενδύσουν στην κινεζική αγορά γίνεται όλο και πιο δραστικό.

Στο 6,3% η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο

Στο μεταξύ, η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέες δυσκολίες», παραδέχθηκαν οι κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου για την εξέταση της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας, έπειτα από την δημοσίευση των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι η λειτουργία της οικονομίας σήμερα αντιμετωπίζει «νέες δυσκολίες και νέες προκλήσεις», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, αναφερόμενο ειδικότερα στη χαμηλή εγχώρια ζήτηση.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση περιγράφηκε «σημαντικός αριθμός κινδύνων», «κρυμμένων κινδύνων σε τομείς-κλειδιά» της οικονομίας, καθώς και ένα «σύνθετο και δυσχερές εξωτερικό περιβάλλον», με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κίνα παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα για το δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξη +6,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αυτός ο ρυθμός, που θα προκαλούσε ζήλια στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, είναι ωστόσο παραπλανητικός διότι η σύγκριση εξακολουθεί να γίνεται με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η ανάπτυξη είχε πληγεί σοβαρά από την επιβολή lockdown στην Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια