Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας συνεχίζει να ενισχύει την οικονομική ρευστότητα του διατραπεζικού συστήματος, μέσω διαδικασιών της ανοιχτής αγοράς.

Η Λαϊκή Κινεζική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι διέθεσε οικονομική ρευστότητα 44 δισεκατομμυρίων γιουάν (5,58 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέσω της διαδικασίας reverse repos για επτά ημέρες και με επιτόκιο 1,9%.

Η κίνηση αυτή, είχε ως στόχο τη διατήρηση της οικονομικής ρευστότητας της διατραπεζικής αγοράς, σε σταθερά επίπεδα στο τέλος του μήνα, όπως ανακοίνωσε η ίδια τράπεζα.

Η διαδικασία των reverse repos επιτρέπει στην Κινεζική Λαϊκή Τράπεζα να αγοράζει ομόλογα από τις εμπορικές τράπεζας μέσω δημοπρασίας, με τη συμφωνία για τη μεταπώλησή τους στο μέλλον.

Γαλλία: Στόχος η καλύτερη πρόσβαση στην Κίνα, όχι η αποσύνδεση

Στο 6,3% η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο

Στο μεταξύ, η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέες δυσκολίες», παραδέχθηκαν οι κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου για την εξέταση της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας, έπειτα από την δημοσίευση των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι η λειτουργία της οικονομίας σήμερα αντιμετωπίζει «νέες δυσκολίες και νέες προκλήσεις», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, αναφερόμενο ειδικότερα στη χαμηλή εγχώρια ζήτηση.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση περιγράφηκε «σημαντικός αριθμός κινδύνων», «κρυμμένων κινδύνων σε τομείς-κλειδιά» της οικονομίας, καθώς και ένα «σύνθετο και δυσχερές εξωτερικό περιβάλλον», με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κίνα παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα για το δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξη +6,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αυτός ο ρυθμός, που θα προκαλούσε ζήλια στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, είναι ωστόσο παραπλανητικός διότι η σύγκριση εξακολουθεί να γίνεται με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η ανάπτυξη είχε πληγεί σοβαρά από την επιβολή lockdown στην Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή