
Το μήνυμα ότι η όποια βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από το Κυπριακό έστειλε από την Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζει η Deutsche Welle.
Χριστοδουλίδης σε Μητσοτάκη: Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης στη Ρόδο
Όπως αναφέρει το γερμανικό μέσο σε δημοσίευμα σχετικά με την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, «ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη θετική ατζέντα που συμφωνήθηκε μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Τόνισε ωστόσο, ότι μια ενδεχόμενη διατήρηση της τουρκικής θέσης περί δύο κρατών στην Κύπρο θα οδηγήσει την προσπάθεια σε αδιέξοδο.»
Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στα θέματα της συνάντησης
Όπως σημειώνει η DW, «η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο κορυφώθηκε στις 11 το πρωί όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε την κομβικής σημασίας συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Χριστοδουλίδη για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ επανέλαβε στον Κύπριο πρόεδρο την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να αντιληφθεί τον τρόπο μέσω του οποίου, η Αθήνα θα μπορούσε να συμβάλλει στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, εντάσσοντας το ζήτημα στη θετική ατζέντα προσέγγισης με την Τουρκία.
»Από την πλευρά του ο Προέδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό τις δικές του προθέσεις οι οποίες αφορούν τη διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά. Τα όσα είπε ο Ν. Χριστοδουλίδης στον Έλληνα πρωθυπουργό αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι στο επόμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.»
Κοινή γραμμή, προσέγγιση και στόχοι
«Το τελευταίο διάστημα στη Λευκωσία επικρατεί αμηχανία για την προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία, με ελληνοκυπριακά αλλά και ελληνικά ΜΜΕ να καταγράφουν διαφορές μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας κυρίως σε ό,τι αφορά τον οδικό χάρτη για ένταξη του Κυπριακού στα ελληνοτουρκικά», τονίζει το γερμανικό μέσο. «Στις εν λόγω αναφορές επιχείρησαν να απαντήσουν τόσο ο Κύπριος πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός στις σημερινές τους δηλώσεις, τονίζοντας πως μεταξύ των δύο χωρών “υπάρχει κοινή γραμμή, κοινή προσέγγιση και κοινοί στόχοι”.
»Οι εργασίες του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο θα συνεχιστούν το απόγευμα με επίσκεψη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής ενώ ακολούθως, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο, προτού αναχωρήσει για την Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές