Στον τουρισμό και μέσα πάμε καλά και έξω πάμε καλά καθώς φαίνεται πολλοί να είναι οι Έλληνες που προτιμούν ένα μέρος των διακοπών τους να το περάσουν στο εξωτερικό.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και πολύ πιο μακρινούς προορισμούς ανέκαμψαν μετά την περίοδο της πανδημίας και φέτος φαίνεται ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά από ότι πέρυσι, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE περισσότεροι από 5,1 εκατ. Έλληνες ταξίδεψαν για διακοπές στο εξωτερικό.

Πόσοι Έλληνες έκαναν τουρισμό το 2022 – Πού πήγαν, με τι μεταφορικό μέσο, που διέμειναν

Όπως επισημαίνει στον ΟΤ ο κ. Λύσανδρος Τσιλίδης πρόεδρος της FedHATTA  η φετινή χρονιά είναι καλύτερη από πέρυσι αν και ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν λίγο πτωτικοί σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2022. Ο Ιούλιος όμως είναι πολύ καλύτερος καθώς η διάθεση για ταξίδια έχει επανέλθει και συνεχίζεται έτσι και τον Αύγουστο και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Η τάση

Η τάση για ταξίδια στο εξωτερικό αντί ενός ελληνικού προορισμού ενισχύεται μερικές φορές και από το κόστος. Αν και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα πολλές φορές ένα ταξιδιωτικό πακέτο σε μία ευρωπαϊκή χώρα σε τετράστερο ξενοδοχείο είναι φθηνότερο από ότι σε ένα ελληνικό προορισμό, σημειώνει ο κ. Τσιλίδης.

Όσον αφορά τους προορισμούς οι Έλληνες προτιμούν την Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία,  Πράγα, Τουρκία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ενώ ενδιαφέρον παρατηρείται και για τις σκανδιναβικές χώρες καθώς είναι λιγότερες ζεστές από τις μεσογειακές. Μια άνοδο της ζήτησης καταγράφεται και για μακρινά ταξίδια Λατινική Αμερική, Κίνα, κ.λ.π αν και είναι εκ των πραγμάτων υψηλού κόστους.

Πάντως συνολικά τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν γίνει πιο ακριβά τα τελευταία χρόνια λόγω και του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων.

Αλλά ο κόσμος δεν σταματά να ταξιδεύει. Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του INSETE  μετά από δύο χρόνια ταξιδιωτικών περιορισμών και γενικευμένης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2022 επανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο η ομαλότητα στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ιδιαίτερα μετά το 1ο τρίμηνο του 2022, που επέδρασε θετικά στην απελευθέρωση της λανθάνουσας ζήτησης για διακοπές. Σε ότι αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό, με την ομαλοποίηση της κατάστασης το 2022 η επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό από τους κατοίκους Ελλάδας επανήλθε δυναμικά (+148% το 2022 σε σύγκριση με το 2021), αν και υπολείπεται ακόμα των προ πανδημίας επιπέδων.

Το 2022, ο εξερχόμενος τουρισμός, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται των προ πανδημίας επιπέδων, ανέκαμψε από τα χαμηλά του 2021, τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις διανυκτερεύσεις.

Όμως εξακολούθησε να είναι χαμηλότερα από το 2019. Οι αναχωρήσεις ήταν -35% από το 2019 στις 5,1 εκατ. αντί 7,8 εκατ. το 2019 και οι διανυκτερεύσεις -20% στις  35,7 εκατ. το 2022 έναντι  44,9 εκατ. το 2019. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις πληρωμές καθώς ξοδέψαμε 1,9 δις. ευρώ για ταξίδια στο εξωτερικό έναντι 2,7 δισ. ευρώ το 2019 (-30%).

Οι διανυκτερεύσεις

Σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις, η ανάκαμψη φαίνεται να είναι πιο γρήγορη σε σύγκριση με τις αναχωρήσεις και τις πληρωμές λόγω αφενός της αύξησης του μεριδίου για ταξίδια με σκοπό την επίσκεψη σε φίλους & συγγενείς και αφετέρου στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και κατ’ επέκταση της Μέσης Διάρκειας Παραμονής του ταξιδιού.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η αντιστροφή της τάσης που καταγραφόταν μέχρι το 2019, με αύξηση των μεριδίων των παραδοσιακών προορισμών μας (από 21% το 2019 σε 25% το 2022 σε όρους αναχωρήσεων), η οποία βέβαια ενισχύθηκε από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εκτός ΕΕ και την πιο ομαλή διέλευση της ταξιδιωτικής κίνησης εντός των Ευρωπαϊκών ορίων.

Αντίστοιχα, μειώθηκε το μερίδιο των όμορων χαμηλής τουριστικής δαπάνης προορισμών μας (από 36% το 2019 σε 25% το 2022).

Παράλληλα, μεταξύ 2019-2022 αυξήθηκε η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (+8%, από € 350 το 2019 σε € 378 το 2022) και η Μέση Διάρκεια Παραμονής (+23%, από 5,7 διανυκτερεύσεις το 2019 σε 7,0 διανυκτερεύσεις το 2022), ως επακόλουθο της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης προς τις Χώρες της Ζώνης του Ευρώ, ενώ αντίθετα μειώθηκε η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση (-12%, από € 61 το 2019 σε € 54 το 2022).

Σε αντίθεση με τον εισερχόμενο τουρισμό, η εποχικότητα στον εξερχόμενο τουρισμό δεν είναι τόσο έντονη, με την κατανομή των βασικών μεγεθών του να είναι πιο ισοκατανεμημένη στα επιμέρους τρίμηνα. Η εικόνα σε σύγκριση με το 2019, τελευταίο έτος πριν από την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι παρόμοια με εξαίρεση ίσως το 1ο και 3ο τρίμηνο.

Σε ότι αφορά το 1ο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2019, τα βασικά μεγέθη εμφανίζουν μικρότερα μερίδια, που πιθανόν οφείλεται αφενός σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σε κάποιες χώρες υφίσταντο μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2022 και αφετέρου στην στάση αναμονής για την εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα, στο 3ο τρίμηνο τα μερίδια είναι υψηλότερα σε σύγκριση με το 2019 αφενός λόγω της υστέρησης στο 1ο τρίμηνο και αφετέρου λόγω της αύξησης της ζήτησης με την ομαλοποίηση της κατάστασης και την ολοκληρωτική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το σύνολο του εξερχόμενου τουρισμού ανά τρίμηνο για το 2022 παρατηρούμε ότι στο:

• 1 ο τρίμηνο καταγράφηκαν το 13% των αναχωρήσεων, το 21% των διανυκτερεύσεων και το 15% των πληρωμών,

• 2 ο τρίμηνο το 30% των αναχωρήσεων, το 30% των διανυκτερεύσεων και το 30% των πληρωμών,

• 3 ο τρίμηνο το 28% των αναχωρήσεων, το 26% των διανυκτερεύσεων και το 29% των πληρωμών και

• 4 ο τρίμηνο το 28% των αναχωρήσεων, το 23% των διανυκτερεύσεων και το 26% των πληρωμών.

Αναφορικά με τις ευρείες γεωγραφικές περιοχές, παρόμοια είναι η εικόνα, αν και στις διανυκτερεύσεις και τις πληρωμές το μερίδιο του 1ου τριμήνου αυξάνεται σε σύγκριση με τις αναχωρήσεις.

Όσον αφορά τους επιμέρους προορισμούς, η υψηλότερη εποχικότητα για το:

• 1 ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις καταγράφηκε στην Γερμανία (19%) και την Αίγυπτο (18%), στις διανυκτερεύσεις στην Τσεχία (54%) και στο Ην. Βασίλειο (30%) και στις Πληρωμές στην Τσεχία (27%) και στις ΗΠΑ (20%). •

2 ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις στην Τσεχία (43%), στις ΗΠΑ (42%) και στην Πολωνία (40%), Διανυκτερεύσεις στην Πολωνία (48%), στις ΗΠΑ (39%), στην Γαλλία (37%), στην Κύπρο και στην Ολλανδία (35% αντίστοιχα) και Πληρωμές στις ΗΠΑ (37%), στην Κύπρος (35%), στην Ολλανδία (33%), στην Πολωνία (+32%) και στην Τσεχία (31%).

• 3ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις στην Ισπανία (42%) και στην Βουλγαρία (41%), Διανυκτερεύσεις στην Αίγυπτο (37%), στην Ισπανία (35%) και στην Βουλγαρία (32%) και Πληρωμές στην Ισπανία (39%), στην Βουλγαρία (36%), στην Γαλλία και στην Αίγυπτο (35% αντίστοιχα), στην Πολωνία (34%), στην Ιταλία και στο Ην. Βασίλειο (32% αντίστοιχα).

•4ο τρίμηνο στις Αναχωρήσεις στην Αυστρία (32%), στην Βουλγαρία (31%) και στην Αίγυπτο (30%),  Διανυκτερεύσεις στην Βουλγαρία (34%) και στην Γερμανία (29%) και Πληρωμές στην Βουλγαρία (34%) και στην Αυστρία (31%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες