Επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης στο δεύτερο μισό της εφετινής χρονιάς αναμένει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Μιλώντας στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του συστημικού ομίλου, τόνισε πως οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με εταιρείες από όλους τους κλάδους με στόχο την ενίσχυση των εκταμιεύσεων κατά τα δύο επόμενα τρίμηνα.

Τράπεζα Πειραιώς: Ανοίγει ένας ενάρετος κύκλος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Όπως υποστήριξε ο κ. Μεγάλου, το μεγαλύτερο μέρος της νέας παραγωγής δανείων θα προέλθει από την επιχειρηματική πίστη, με καταλύτη τις χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Αναφερόμενος στη θετική μεταβολή των δανειακών υπολοίπων στο α΄ εξάμηνο του 2023, που έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε ότι προήλθε από τις εργασίες με επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, 210 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω προγραμμάτων της ΕΑΤ, όπου το μερίδιο της τράπεζας ανήλθε σε 42%, τα 130 εκατ. ευρώ σε χορηγήσεις, στο πλαίσιο του ΤΑΑ (μερίδιο 40%) και τα υπόλοιπα σε χρηματοδοτήσεις προς εταιρικούς πελάτες που υλοποιούν κατά βάση έργα στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Κατά τα άλλα, η τράπεζα πέτυχε το έβδομο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο, με την εντυπωσιακή άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους να οδηγούν στο διπλασιασμό της κερδοφορίας της σε σχέση με πέρυσι.

Κατά τον κ. Μεγάλου, συμβολή σε αυτήν την επίδοση, πέραν της διεύρυνσης του επιτοκιακού περιθωρίου κέδους, είχαν η άνοδος των εσόδων από προμήθειες, η μείωση του λειτουργικού κόστους και ο περιορισμός των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Με αυτά τα δεδομένα, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε τη δεύτερη εντός του 2023 αναπροσαρμογή των προβλέψεών της για τα αποτελέσματα της εφετινής χρήσης.

Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 0,65 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,55 ευρώ στην προηγούμενη πρόβλεψη, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 θα φτάσει το 13% από 12,5%, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει κάτω από το 5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις