Τα κέρδη των μετοχών των ελληνικών τραπεζών προκαλούν ίλιγγο σε σχέση με την πλειονότητα των αντίστοιχων μετοχών στις αναδυόμενες αγορές. Οι εξαιρετικές αυτές επιδόσεις, θεωρεί η Citi ότι θα έχουν συνέχεια και στο πλαίσιο αυτό παραμένει long στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας σύσταση αγοράς και ανεβάζοντας τις τιμές-στόχους.

Ελληνικές τράπεζες: Πέρασαν με άνεση τα stress tests της ΕΚΤ

Μάλιστα στην ανάλυσή της η αμερικανική τράπεζα, εκτιμάει ότι τα κέρδη ανά μετοχή δεν έχουν αξιολογηθεί σωστά σε μιας συγκυρία που τα κέρδη των τραπεζών εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων είναι ισχυρά.

Η σύσταση της Citi για τις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι «buy», ενώ για τις τιμές τους αναμένει να διαμορφωθούν ως εξής: της Εθνικής στα 7,30 ευρώ έναντι 6 ευρώ της προηγούμενης εκτίμησης, της Πειραιώς στα 4 ευρώ έναντι τριών, ενώ των Alpha Bank και Eurobank οι τιμές αναμένεται να φθάσουν στα 2 ευρώ από 1,75 ευρώ και 1,70 ευρώ αντίστοιχα.

«Παραμένουμε θετικοί, καθώς αναμένουμε ότι οι αποτιμήσεις θα υποστηριχθούν από την ανανεωμένη εστίαση στη διαρθρωτική μεταρρύθμιση και από μια αναμενόμενη κρατική αναβάθμιση που αναμένεται αργότερα φέτος/αρχές του επόμενου έτους, καθώς και από τη συνεχιζόμενη ισχυρή δυναμική των βασικών κερδών που οδηγείται από τα επιτόκια, την ανάκαμψη της δανειοδοτικής δραστηριότητας αργότερα φέτος, και τη συνεχή εκτέλεση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης», αναφέρει η Citi στο σημείωμά της.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ενώ μια παύση στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στο τέλος του έτους παρουσιάζει προκλήσεις για την δυναμική ανάπτυξης από το επόμενο έτος, η Citi παραμένει ανοδική καθώς αναμένει: (1) περαιτέρω έμφαση στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσει τις εγχώριες μακροοικονομικές προοπτικές, (2) την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, (3) τις τράπεζες να συνεχίσουν να προσφέρουν σταδιακές βελτιώσεις στα λειτουργικά αποτελέσματα και (4) τις ελληνικές τράπεζες να ξεκινήσουν ξανά τις διαδικασίες διανομής μερισμάτων μετά από μακροχρόνια παύση.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι σε μεγάλο βαθμό ή ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ στη συνέχεια αναμένει σταδιακή πτώση από το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, παραδέχεται ότι μπορεί να είναι μια συντηρητική εκτίμηση καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται με δεδομένη τη μέτρια αύξηση των καταθέσεων beta μέχρι στιγμής. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση τα επόμενα δύο έως τρία τρίμηνα, πριν φθάσουν στην κορύφωσή τους. Μετά από μια εκτιμώμενη αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το 2023 κατά 34% από το 5% που καταγράφηκε το 2022, η τράπεζα αναμένει ότι το συνολικό εισόδημα θα μειωθεί κατά 2% το επόμενο έτος και κατά 3% το 2025.

Χωρίς εκπλήξεις το επόμενο διάστημα

Επιπλέον, η Citi θεωρεί ότι είναι πιο δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να δημιουργούν σημαντικές θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο της κερδοφορίας στο μέλλον. Η πρόσφατη αύξηση των κερδών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων, ο οποίος αναμένεται να εξασθενίσει προς το τέλος του επόμενου έτους. Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι ο κύκλος σύσφιξης της πολιτικής της ΕΚΤ θα φτάσει στο αποκορύφωμά του, μετά από μία ή δύο ακόμη αυξήσεις φέτος, με μέτριο «κύκλο» επιτοκίων που ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Επιπλέον, η ανατιμολόγηση των καταθέσεων, η οποία έχει σχετικά υποτονική, είναι πιθανό να επιταχυνθεί. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν τίτλους για την ενίσχυση των κεφαλαίων MREL, κάτι που θα ασκήσει κάποια πίεση στο κόστος χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Citi που καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες, με βάση τους εκτιμώμενους δείκτες P/BV για τους επόμενους δώδεκα μήνες (τιμή προς λογιστική αξία), υπήρξε αναβάθμιση μετά την έντονη ανοδική κίνηση των μετοχών τον τελευταίο χρόνο, με τις τράπεζες «υψηλότερης ποιότητας» Εθνική Τράπεζα και  Eurobank (δηλαδή αυτές με τις ισχυρότερες κεφαλαιακές θέσεις και τους χαμηλότερους δείκτες NPL) να διαπραγματεύονται ελαφρώς κάτω από το 0,8x. Οι τράπεζες «χαμηλότερης ποιότητας» Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς (τράπεζες με υψηλότερα επίπεδα NPEs και χαμηλότερους δείκτες κεφαλαίου) διαπραγματεύονται πλέον μεταξύ 0,54x (Alpha Bank) και 0,63x (Τράπεζα Πειραιώς).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις