Την αισιοδοξία της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου εξέφρασε η διοίκηση του ομίλου Πειραιώς στη γενική συνέλευση των μετόχων του την Τρίτη το απόγευμα.

Όπως επισημάνθηκε, προϋπόθεση για την επιτάχυνση των ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ αποτελεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η επιτυχής εφαρμογή των οποίων θα συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων.

Κατά την εκτίμηση της τράπεζας η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,5% το 2023, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, στηριζόμενη και στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Νέο business e-loan από την Τράπεζα Πειραιώς

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου απευθυνόμενος στους μετόχους τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το 2022 ήταν μια χρονιά ορόσημο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τον όμιλο μας».

Τόνισε δε πως κατά την άποψή του, «οι καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μπροστά μας»

Όπως είπε, μετά από μια θεαματική ανάκαμψη το 2021, που υπερκάλυψε τις απώλειες του 2020 από την πανδημία, στο 2022 η ελληνική οικονομία συνέχισε την αναπτυξιακή της πορεία, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο του ΑΕΠ της τάξεως του 6%.

«Μια ανάπτυξη που στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές επενδύσεις (ξένες και εγχώριες), στις ισχυρές εξαγωγές, στην αυξημένη κατανάλωση, και στην ανάκαμψη του τουρισμού που επανήλθε στα επίπεδα του 2019» υποστήριξε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Σημείωσε δε πώς «ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν υψηλότερος, αν δεν υπήρχε η Ουκρανική κρίση, που οδήγησε στις υψηλές τιμές ενέργειας (οι οποίες επηρέασαν τις εισαγωγές μας), και αφαίρεσαν, περίπου 2%, από την αύξηση του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν ότι τα αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης, έβαλαν την ελληνική οικονομία στο ραντάρ των επενδυτών – Ελλήνων και ξένων. «Το είδαμε το 2022, και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να το παρατηρούμε και στα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε χαρακτριστικά.

Αναφερόμενος στον κλάδο, ανέφερε ότι «για το τραπεζικό σύστημα – ελληνικό και μη – οι αυξήσεις στα επιτόκια είχαν ένα ευεργετικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας πιο θετικά τα στοιχεία ενεργητικού από τα στοιχεία παθητικού των ισολογισμών».

Το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα, κατά τον ίδιο, σε συνδυασμό με τις μεγάλες διορθωτικές κινήσεις που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περιορίζοντας τα έξοδα τους, και εκμεταλλευόμενες τα οφέλη της τεχνολογίας, οδήγησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε ανάκαμψη της κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια.

«Καθώς πορευόμαστε στο 2023, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η κερδοφορία θα συνεχισθεί αυτή την χρονιά, αλλά και στα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Όπως είπε, «οι παραπάνω εξελίξεις συνδέονται άμεσα και με τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, στην χώρα μας. Στη χρονιά που πέρασε, οι επιδόσεις στην ανάπτυξη ήταν για την χώρα μας, οι καλύτερες που έχουμε δει για πολλά χρόνια. Αλλά, κατά την προσωπική μου άποψη, οι καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι μπροστά μας».

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εξήγησε ότι «η αισιοδοξία μου αυτή, στηρίζεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, που είναι θετικές, πάρα το προβληματικό διεθνές περιβάλλον. Ο κύριος λόγος είναι, ότι η χώρα μας κινείται, σε έναν μεγάλο βαθμό αντί-κυκλικά σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαντζηνικολάου ανέφερε ότι «ενώ η παγκόσμια οικονομία είναι προς το τέλος του οικονομικού κύκλου, η χώρα μας, μετά από μια μακρά κρίση, είναι στην αρχή ενός ενάρετου κύκλου που τροφοδοτείται από επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες, εγχώριες και ξένες), ισχυρή κατανάλωση, έναν δυναμικό τουρισμό που έχει αναδειχθεί σε κινητήρια δύναμη για την οικονομία μας, και στηρίζεται σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την προσέλευση των κεφαλαίων, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και άλλοι παράγοντες, όπως η επερχόμενη αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, μόνο θα ενισχύσουν τις θετικές προοπτικές».

Συμπλήρωσε δε πως «η προοπτική για ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, που επιβεβαιώθηκε από το προχθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, που η οικονομία μας τόσο τις χρειάζεται».

Η εκτίμησή του είναι ότι τα επόμενα χρόνια «θα υπάρξει ανάπτυξη σε κάθε περίπτωση. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τη φιλοδοξία μας, την πρόθεση, και την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις απαραίτητες δομικές αλλαγές που η χώρα χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι επενδυτές και οι επενδύσεις, στις οποίες προσβλέπουμε ως κύρια κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη, απαιτούν διαφάνεια, προβλεψιμότητα, σταθερότητα και έναν αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Στο βαθμό που με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα διαμορφώσουμε αυτές τις συνθήκες, τα οφέλη για την οικονομία, και κατ’ επέκταση, την ευημερία όλων, θα είναι πολύ μεγάλα».

Μεγάλου: Έτος ορόσημο το 2022

Από την πλευρά του ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ότι τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για «να ολοκληρώσουμε ενέργειες, οι οποίες θωρακίζουν σημαντικά τον ισολογισμό μας, μετασχηματίζουν τις προοπτικές κερδοφορίας και εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή μας θέση».

Σε σχέση με το μακροοικονομικό περιβάλλον, υπογράμμισε ότι «το 2022 η ελληνική οικονομία διατήρησε την έντονη αναπτυξιακή της δυναμική, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) να διαμορφώνεται σε 5,9%. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη άμβλυνε σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιδράσεις από τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε σε 9,3% το 2022 (από 0,6% το 2021) εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών των τροφίμων».

Για το 2023 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 3,5%, πολύ πάνω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, αλλά σαφώς χαμηλότερο έναντι του 2022.

«Η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την πορεία των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς εκτός από την αύξηση των σχετικών κονδυλίων, προβλέπεται και η ποιοτική τους αναβάθμιση, δεδομένου ότι ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό νέων επενδύσεων θα αφορά υποδομές όπως στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με υψηλή προστιθέμενη αξία» υποστήριξε ο κ. Μεγάλου.

Όπως είπε, «η ανάκαμψη εφεξής αναμένεται να εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με καθοριστική συμβολή της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας. Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα».

Σε σχέση με την πορεία του ομίλου Πειραιώς επεσήμανε ότι «ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις, επιτυγχάνοντας σημαντικούς στόχους-ορόσημα, που έθεσαν τις βάσεις για την επόμενη ημέρα. Το 2022 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης για την Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 6,8% στο τέλος του 2022 από 12,7% το προηγούμενο έτος. Η πορεία μας καταδεικνύει την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, «οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αποτύπωσαν την πιστωτική ζήτηση, κυρίως από επιχειρήσεις. Τα δάνεια ανήλθαν στα 38,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ το 2022, στα 28,6 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία των εκταμιεύσεων κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με τον κλάδο της βιομηχανίας / μεταποίησης να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο».

Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μεγάλου, «το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Τράπεζας Πειραιώς επιβεβαιώθηκε, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 201%, δείκτη δανείων προς καταθέσεις (LDR ) στο 62% και δείκτη σταθερότητας χρηματοδότησης (NSFR) στο 137% τον Δεκέμβριο 2022, ενώ η Τράπεζα αποπλήρωσε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση TLTRO €9 δισ. στα τέλη του 2022».

Αναφορικά με το μέλλον του ομίλου, σημείωσε ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί αναδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για την Τράπεζα Πειραιώς και την πορεία που μπορεί να διαγράψει.

«Οι προοπτικές αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη χρηματιστηριακή αγορά και το επενδυτικό κοινό όπου οι αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών έχουν ενισχυθεί. Με τρεις από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να τοποθετούν την Ελληνική Δημοκρατία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, η χώρα μπορεί σύντομα να ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μια δεκαετία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης 53% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 94%.

Ο CEO της τράπεζας έκανε ειδική αναφορά στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του επιχειρηματικού της σχεδιασμού για την περίοδο 2023 – 2025.

Κατά τον κ. Μεγάλου, «η σταθερή μέχρι σήμερα εκτέλεση του επιχειρηματικού μας σχεδίου και οι ρεαλιστικές υποθέσεις στις οποίες βασίζεται, μας καθιστούν αισιόδοξους για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας, χρηματοδοτώντας την ελληνική οικονομία και συνεχίζοντας την συμβολή σε μία συνεκτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία».

Πρόσθεσε δε πως «οι διαφαινόμενες τάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2023 είναι ενθαρρυντικές ως προς την επίτευξη των στόχων νωρίτερα έναντι του αναθεωρημένου επιχειρηματικού πλάνου 2023-2025».

«Στον πυρήνα της στρατηγικής μας είναι η αξιοποίηση της θέσης της Τράπεζας Πειραιώς ως παράγοντα ανάπτυξης και καινοτομίας για την ελληνική οικονομία» ανέφερε σχετικά.

Κατά τον ίδιο, «στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων βασικών χρηματοοικονομικών μας στόχων για το 2023, στοχεύουμε πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για 10%, με το δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρεί κάτω του 40% και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται σε περίπου 5%. Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο άνω του 17,3%, και καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1,6 δισ. ευρώ».

Εξάλλου, τόνισε ότι στις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις του Ομίλου εντάσσεται η ανάληψη από την Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδότησης ύψους €1 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

«Μετά την επιτυχή απορρόφηση των δόσεων που της έχουν κατανεμηθεί μέχρι στιγμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα που έλαβε την 4η δόση των πόρων ύψους €300 εκατ. Με την κίνηση αυτή, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε χρηματοδότηση συνολικού ύψους €1 δισ. γεγονός που επιβεβαιώνει την ενεργό, δυναμική και πρωτοποριακή συμμετοχή της στο δανειακό πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος Πειραιώς εγκαινίασε το νέο έργο Ενεργειακής Μετάβασης, ένα εμπορικό πρόγραμμα/σχέδιο δράσης, το οποίο θα επιτρέψει στην Τράπεζα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιμέρους προσπάθειες των πελατών της για οικοδόμηση μιας καλύτερης και πιο βιώσιμης ελληνικής οικονομίας.

«Με δομημένη προσέγγιση και με βάση τη βαθιά κατανόηση των συγκεκριμένων αναγκών σε κάθε κλάδο της οικονομίας, με προτεραιότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στα ακίνητα / κτίρια και στη γεωργία, θα προωθήσουμε εξατομικευμένη προσέγγιση ειδικά για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των ιδιωτών » τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Όπως είπε, «στόχος της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα Ενεργειακής Μετάβασης είναι 5 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεις έως το 2025 και συνολικά 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων».

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι «σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές μας επιδιώξεις, στον Όμιλο Πειραιώς, προχωράμε συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργούμε υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές, που ενσωματώνουν βέλτιστα κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) στις δραστηριότητές μας».

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός Science Based Targets Initiative (SBTi) διασφάλισε τους στόχους μείωσης εκπομπών της Τράπεζας Πειραιώς από τη λειτουργία και τις οικονομικές δραστηριότητες της ενώ γίναμε η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα η οποία έχει λάβει αυτή τη διασφάλιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα μόλις τρεις άλλες επιχειρήσεις έχουν διασφαλισμένους ανθρακικούς στόχους κατά SBTi.

Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς συμπεριλήφθηκε στη λίστα «Europe’s Climate Leaders» των Financial Times για το 2023, όσον αφορά στις επιδόσεις της για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. «Είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που το επιτυγχάνει για τρίτη συνεχή χρονιά και η μόνη ελληνική τράπεζα στη λίστα, λόγω της αποτελεσματικότητας της στη μείωση των εκπομπών CO2 από τη λειτουργία της κατά την περίοδο 2016 -2021» ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις