Αποκαΐδια

Τα πολύ ζόρικα για την κυβέρνηση σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, φαίνεται ότι πέρασαν.

Οι πρωτόγνωρες μέρες του καύσωνα ανήκουν στο παρελθόν, οι μεγάλες φωτιές του περασμένου δεκαήμερου έσβησαν με πολύ πόνο αφού έχουν αφήσει τεράστιες πληγές σε τοπικό επίπεδο και στο σύνολο της χώρας.

Και το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να μαζέψει τα αποκαΐδια…

Όχι μόνο στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές αλλά και στην εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον, η Ρόδος καιγόταν τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο, η πτέρυγα μάχης στην Αγχίαλο λίγο έλειψε να γίνει παρανάλωμα του πυρός κλπ.

Ανασχεδιασμός

Και μακάρι το κακό με τις φωτιές να σταματήσει εδώ. Και ο Αύγουστος να κυλήσει ομαλά γιατί με τις αδυναμίες του συντονισμού του μηχανισμού πυρόσβεσης και τα τεράστια κενά στην πρόληψη, δεν ξέρει κανείς τι άλλο μπορεί να συμβεί αν ξεσπάσει φωτιά οπουδήποτε.

Στην Αρχαία Ολυμπία η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες κατασβήστηκε άμεσα και αυτό επειδή τα πυροσβεστικά μέσα βρίσκονταν σε γειτονική εστία πυρός κι έτσι κινήθηκαν άμεσα και απετράπη το χειρότερο…

Πάντως, για να επανέλθω στον κυβερνητικό απολογισμό, διαβάζοντας χθες τα ρεπορτάζ των πολιτικών συντακτών το μήνυμα που θέλει να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ κινήσεις δρομολογούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις χώρες κυρίως του Νότου.

Δούναι και λαβείν

Επίσης, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, δίνει σημασία στον ανασχεδιασμό συνδέοντας τον με την κλιματική κρίση με τις επιπτώσεις της να γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτες.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει επίσης πως πρέπει να γίνει κι ένας απολογισμός – δούναι και λαβείν – αναφορικά με τους πόρους που διανεμήθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση για την πρόληψη των πυρκαγιών και το αν τελικά προχώρησαν τα αναγκαία έργα…

Κολλημένες

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ένας πρώτος απολογισμός ξεκίνησε ήδη.

Και άρχισε από κοντά όχι από τους δήμους. Ξεκίνησε από τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ζητήθηκε λοιπόν από τον υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο να κάνει μία γύρα… και να δει αν τα έργα για την πολιτική προστασία που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης προχώρησαν στο επόμενο στάδιο, δηλαδή, στην προκήρυξη διαγωνισμών για την υλοποίηση τους, ή στην ανάθεση τους (για όποια είναι ώριμα) και συνολικά να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα.

Η ίδια εντολή δόθηκε επίσης και στην «τριπλέτα» του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Νίκου Παπαθανάση, του νέου διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης κ. Ορέστη Καβαλάκη και του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πάνου Σταμπουλίδη.

Πράγματι, όπως μου λέει πηγή μου, οι τρεις προαναφερόμενοι στενοί συνεργάτες βρήκαν στα συρτάρια της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης κολλημένες τις εγκρίσεις τεχνικών δελτίων για σημαντικά έργα που αφορούν στη δασοπυρόσβεση και είχαν ζητηθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Δείχνουν ως υπαίτια των καθυστερήσεων την απελθούσα διοίκηση του Ταμείου Ανάκαμψης…

Τα έργα

Οι κ. Παπαθανάσης, Καβαλάκης και Σταμπουλίδης, έσπευσαν και σε δύο μέρες ενέκριναν το τεχνικό δελτίο για την προμήθεια των 11 αμφίβιων αεροσκαφών ύψους 60,2 εκ. ευρώ και σε μία μέρα (έχοντας μείνει στο συρτάρι για περίπου έξι μήνες) την αναβάθμιση επτά Καναντέρ ύψους 43 εκ. ευρώ.

Τα παραπάνω έργα είχαν αναίτια κολλήσει, μου αναφέρει πηγή μου, σύμφωνα με την οποία, οι διαγωνισμοί για αυτά τα έργα ξεκινάνε άμεσα από το ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα από την ειδική Μονάδα Ωρίμανσης Έργων.

Μένει να δούμε τη συνέχεια και ιδίως αν θα εξακολουθήσει να είναι αποτελεσματική αυτή η τριπλέτα…

—————————————————————

Ο κ. Άκης Σκέρτσος

Και μιας και αναφέρθηκα στον υπουργό Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσο, λέω για όσους από εσάς δεν προλαβαίνετε όλες τις εξελίξεις στα social media να σας ενημερώσω και για μία πιο ανθρώπινη πλευρά του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σκέρτσος συχνά πυκνά και ιδίως τις Κυριακές ανεβάζει φωτογραφίες από τις γλάστρες με τα λουλούδια του σπιτιού του, ή από τοπία τα οποία επισκέπτεται.

Χθες λοιπόν ανέβασε και μία φωτογραφία με έξι βιβλία.

Είναι, «Η μεταμόρφωση» του Φράντς Κάφκα, το «Άκου το λιοντάρι» της Σώτης Τριανταφύλλου, το «Μικρή ιστορία της ισότητας» του Thomas Piketty, το βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι «Τις μικρές ώρες», το βιβλίο της Celeste Headlee «Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα» και το βιβλίο της Ελένης Γλυκατζή – Αρβελέρ «Από μένα αυτά…»

Προτάσεις

Ο κ. Σκέρτσος συνέστησε τα βιβλία αυτά για θερινή ανάγνωση και έγραψε στην ανάρτηση του: Κι από μένα αυτά…με μια ευχή: Μακάρι ο Αύγουστος να μας χαρίσει λίγο χρόνο για ταξίδια στις σελίδες ενός καλού βιβλίου. Καλή Κυριακή!»

Ο γεν. γραμματέας Ενέργειας

Την ανάρτηση του κ. Σκέρτσου έσπευσε να σχολιάσει ο νέος γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: «Αυτό το τέταρτο από πάνω βιβλίο πρέπει να το μελετήσουμε… για να αποφύγουμε τις οδηγίες του», έγραψε αναφερόμενος στο βιβλίο «Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα».

Ετοιμόλογος ως συνήθως ο κ. Σκέρτσος απάντησε: «Κι όμως η αργία, δηλαδή η ευκαιρία για αναστοχασμό είναι βασικό συστατικό της δράσης».

Νομίζω, ότι το σχόλιο του υπουργού κολλάει με τα παραπάνω που σας έγραφα περί «ανασχεδιασμού» των δράσεων για την πολιτική προστασία.

Αρκεί βέβαια, να γίνει κάτι… και όχι τίποτα…

—————————————————————————–

Αναβαθμισμένος ρόλος

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ της ανασυγκρότησης του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων κατά τον περασμένο Ιούνιο, συμπληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πέτρος Σουρέτης ανέλαβε πλέον καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου, μετά τη μεταγραφή του στον όμιλο στα τέλη του 2022.

Αναβαθμισμένος λοιπόν ο ρόλος του κ. Σουρέτη στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories