Νέα Αγχίαλος

Η Νέα Αγχίαλος στο θέατρο της πυρκαγιάς. Μία κωμόπολη 4.000 κατοίκων, με κάμπο 30.000 στρεμμάτων στα δεξιά της κινδυνεύει από την καταστροφή γιατί οι φλόγες της πυρκαγιάς … «κατόρθωσαν» να υπερβούν από τους ορεινούς όγκους στα δυτικά της, που είναι η περιοχή του Βελεστίνου. Η αποθήκη των πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης ανατινάχτηκε. Ευτυχώς όχι ολοσχερώς, διότι τα πιο επικίνδυνα είναι «θαμμένα» βαθειά!

Ανικανότητα

Ομως βορειότερα του Καράμπα, όπου βρίσκεται η αποθήκη των πυρομαχικών, είναι η δεξαμενή καυσίμων του 111 Πτέρυγας Μάχης, πλησίον των Μικροθηβών. Ο κίνδυνος είναι προφανής. Στη διαδρομή της η φωτιά έκαψε ολοσχερώς το εργοστάσιο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα». Εντάξει, ο άνεμος είχε 5 με 6 μποφόρ ταχύτητα. Η ανικανότητα στο σχεδιασμό και στην πρόληψη – καταφανής διά γυμνού οφθαλμού – απλώς ενισχύεται από την ταχύτητα του ανέμου και από τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες της χθεσινής ημέρας. Για να είμαστε ειλικρινείς….

Ένας κουβάς!

Να σκεφτείτε ότι ενώ οι φλόγες έκαναν την εμφάνιση τους στα όρια του βουνού «Κοκκινόβραχου» και όλη σχεδόν την έκταση του δυτικού και βορειοδυτικού τμήματος, τα μόνα πτητικά μέσα ήταν δύο ελικόπτερα με ένα κουβά το καθένα από κάτω. Η κατάσταση ήταν τραγική όχι μόνο από την ένταση της πυρκαγιάς αλλά και από την αντιμετώπιση της από τις κρατικές υπηρεσίες.

Αλλαγή

Νομίζω πως πρέπει να εκδοθεί 112 για αλλαγή χώρας! Σωτηρία δεν έχουμε….


«Σπαρτιάτες»

Χθες όμως συνέβη το πρωτοφανές. Η κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος κατέστησε τον πρόεδρο της ελάχιστη μειοψηφία! Δεν έχει προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Όμως σας είχα προιδεάσει εδώ και αρκετές ημέρες πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στους περίφημους «Σπαρτιάτες». Σας είχα ενημερώσει ότι ο κ. Βασίλης Στίγκας, ο πρόεδρος του κόμματος νομίζει ότι συνομιλεί με την … ιστορία! Και πως έχει και επιρροές ακόμη και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο καλά!

Όνειρο

Το μήνυμα δεν το έλαβε από την ιστοσελίδα του κόμματων των «Ελλήνων». Και έτσι ξύπνησε απότομα από το όνειρο του μεγαλείου που έβλεπε και προσήλθε, λοιπόν,  εκών – άκων στην σκληρή πραγματικότητα. Νομίζω πως όλοι οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας είναι οπαδοί της … απόφασης του κ. Ηλία Κασιδιάρη, εγκλείστου των φυλακών του Δομοκού, να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων! Και τα «σκυλιά δεμένα» …

«Αυτοφωράκιας»

Θυμάμαι έναν «αυτοφωράκια» κάποτε που πήγαινε στους εργαζόμενους της επιχείρησης που εκπροσωπούσε στα … ποινικά δικαστήρια και τους απειλούσε με απολύσεις! Αυτά έχουν οι κρίσεις μεγαλείου….

—————————————————————————-

Τρεις!

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πάντως εκεί που δεν είχαν υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων, αίφνης απέκτησαν τρεις! Ο πρώτος είναι ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, ακολούθησε ο κ. Νίκος Φίλης και τρίτος προτάθηκε ο εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς και μάλιστα από τον κ. Διονύση Τεμπονέρα – με τον οποίο συμφώνησε και ο κ. Νίκος Παππάς κάνοντας ένας δειλό άνοιγμα προς τον φέρελπι νεαρό ενόψει των προεδρικών εκλογών. Δεν ξέρω που «θα κάτσει η μπίλια», αλλά αν μαζί με το θέαμα προσφέρονταν και άρτος τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για μας τους θεατές!


Βιομήχανοι

Οι δραματικές ημέρες που βιώνει η χώρα με τις πυρκαγιές αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να βάζει σε δεύτερη μοίρα της ατζέντας του οποιονδήποτε σχεδιασμό για την κυβερνητική πολιτική.

Οι όποιες συναντήσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και ιδίως με φορείς της αγοράς ή και με επιχειρήσεις ακυρώνονται και μετατίθενται για το μέλλον.

Μία από τις συσκέψεις που είχε προγραμματιστεί χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν με κορυφαίους εκπροσώπους της βιομηχανίας. Και όπως μαθαίνω με το προεδρείο και μέλη του ΣΕΒ.  Ήταν για το απόγευμα και ανάμεσα σε αυτούς που θα συμμετείχαν ήταν και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Το ραντεβού και η ακύρωση του γνωστοποιήθηκαν χθες στις 2 το μεσημέρι από τον ίδιο τον επιχειρηματία μιλώντας σε αναλυτές. Ο κ. Μυτιληναίος το έκανε ζητώντας την κατανόηση τους για την ώρα της τηλεδιάσκεψης, όπως επίσης ζητώντας και συγνώμη για το γεγονός πως με αυτήν την επιλογή αποκλείστηκαν από την ενημέρωση αναλυτές και εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών οίκων από τις ΗΠΑ (λόγω διαφοράς της ώρας). Να σημειώσω πως συνήθως οι τηλεδιασκέψεις γίνονται μετά τις 5 το απόγευμα.

Ο κ. Μυτιληναίος είπε πως επρόκειτο να συναντήσουμε τον πρωθυπουργό για να συζητήσουμε για τις βιομηχανίες…


Το δεύτερο καμπανάκι

Δεύτερο καμπανάκι έκρουσαν μέσα σε λίγες ημέρες οι τραπεζίτες για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Τοσο στα δημοσιονομικά όσο και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και την καλύτερη λειτουργία του κράτους.

Όπως σας είχα επισημάνει η πρώτη ήρθε από το διοικητικό δίδυμο της Eurobank.

Τη σκυτάλη πήρε τώρα η διοίκηση της Alpha Bank. Και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Ράπανος.

Πανάκεια

Ο κ. Ράπανος χθες στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι συνταγή δια πάσαν νόσον: «Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να θεωρηθεί μεν ορόσημο, αλλά δεν είναι πανάκεια για τον περιορισμό του κινδύνου χώρας. Ας διδαχθούμε από τα παθήματα του παρελθόντος».

Πειθαρχία

Και συνέχισε ο πρόεδρος της Alpha Bank συστήνοντας δημοσιονομική πειθαρχία: «Η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική κατά την περίοδο των κρίσεων θα πρέπει σταδιακά να περιοριστεί, καθώς η οικονομία ανακάμπτει, δίνοντας τη θέση της και πάλι στη δημοσιονομική σύνεση και πειθαρχία».

Επενδύσεις, ΑΕΠ και έλλειμμα

Και πατώντας στα χνάρια των επισημάνσεων της διοίκησης της Eurobank πρότεινε το δρόμο: «Οι κύριες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στο μετεκλογικό σκηνικό, θα πρέπει να επικεντρωθούν στην περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, ώστε να επανέλθει στα προ – του 2008 – επίπεδα με παράλληλη συνέχιση της αποκλιμάκωσης του λόγου δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει ο περιορισμός του πολύ υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, που εν μέρει μόνο είναι αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών της ενέργειας».

Μεταρρυθμίσεις

Το δεύτερο καμπανάκι προς την κυβέρνηση έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις: «Είναι σημαντικό ότι η νέα κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα της την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Ράπανος και υπενθύμισε ποιες είναι αυτές: «Οι αδυναμίες αυτές είναι γνωστές και ενδεικτικά αναφέρω τη γραφειοκρατία, την ολιγωρία στην απονομή της δικαιοσύνης, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, την ανάγκη για επιπλέον βασικές υποδομές, καθώς και η ύπαρξη στρεβλώσεων σε ορισμένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι για να υλοποιηθεί μια μεταρρύθμιση, δεν αρκεί η νομοθέτηση της…»

Δεν έχει κι άδικο…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories