Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, διατηρώντας τα στο 4,1% για δεύτρο μήνα την Τρίτη, καθώς κερδίζει χρόνο για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων, ενώ προειδοποιεί για περαιτέρω σύσφιγξη στο μέλλον, σύμφωνα με το CNBC.

Η απόφαση να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια έρχεται καθώς ο πληθωρισμός στην Αυστραλία επιβραδύνθηκε στο 6% το δεύτερο τρίμηνο από 7% το πρώτο τρίμηνο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από τον δηλωμένο στόχο της RBA για 2% έως 3%.

Ο αξιοζήλευτος κουμπαράς 2,5 τρισ. δολαρίων των συνταξιοδοτικών ταμείων της Αυστραλίας

Αύξηση 400 μ.β. σε ένα χρόνο

Οι οικονομολόγοι ήταν διχασμένοι ως προς το αν η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα αυξήσει τα επιτόκια σε αυτή τη συνεδρίαση, με μια ισχνή πλειοψηφία να αναμένει αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης αθροιστικά από τον περασμένο Μάιο, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών. Η χώρα παλεύει με την έξαρση του πληθωρισμού, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει μετά το αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19.

«Σημαντικές αβεβαιότητες»

Στη δήλωση πολιτικής του Αυγούστου, ο διοικητής της RBA επεσήμανε αρκετές «σημαντικές αβεβαιότητες».

Μεταξύ αυτών είναι ο χρόνος καθυστέρησης που η πολιτική θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και το πώς οι αποφάσεις των επιχειρήσεων για την τιμολόγηση και οι μισθοί θα ανταποκριθούν στην επιβράδυνση της οικονομίας σε μια εποχή που η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

Ο Lowe επεσήμανε την αύξηση της κατανάλωσης που έχει επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των πιέσεων στο κόστος ζωής και των υψηλότερων επιτοκίων.

«Η κύρια πρόβλεψη είναι ότι ο πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ θα συνεχίσει να μειώνεται, θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,25% έως το τέλος του 2024 και θα επιστρέψει στο εύρος στόχου 2-3% στα τέλη του 2025», δήλωσε ο Lowe.

«Μπορεί να απαιτηθεί κάποια περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και την εξελισσόμενη αξιολόγηση των κινδύνων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή