Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, αλλά παραμένουν σε επίπεδα που συνάδουν με σφιχτές συνθήκες στην αγορά εργασίας, παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την αναχαίτιση της ζήτησης.

Το σύνολο των κενών θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 9,6 εκατομμύρια, μειωμένο σε σχέση με το αναθεωρημένο προς τα κάτω 9,62 εκατομμύρια το Μάιο, ενώ το ποσοστό παρέμενε αμετάβητο στο 5,8%, σύμφωνα με την έκθεση Job Openings and Labor Turnover Survey ή JOLTS του υπουργείου Εργασίας. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο ανοικτών θέσεων εργασίας από τον Απρίλιο του 2021 και κάτω από την εκτίμηση της FactSet που προέβλεπε ότι οι κενές θέσεις εργασίας θα διαμορφωνόταν σε 9,7 εκατομμύρια. Κατά τη διάρκεια του μήνα, ο αριθμός των προσλήψεων και ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων μειώθηκε σε 5,9 εκατομμύρια και 5,6 εκατομμύρια, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο των αποχωρήσεων, μειώθηκαν οι παραιτήσεις (3,8 εκατομμύρια), ενώ οι απολύσεις και οι αποχωρήσεις (1,5 εκατομμύρια) μεταβλήθηκαν ελάχιστα.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 10 εκατ. οι κενές θέσεις εργασίας

Οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά τα δύο στοιχεία για ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση της αγοράς εργασίας που έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική παρά τη σειρά την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve, που έχει στόχο την επιβράδυνση της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού.

Οι μειώσεις τόσο στις κενές θέσεις εργασίας όσο και στις απολύσεις δείχνουν ότι η ζήτηση για εργασία επιβραδύνεται, όπως ελπίζει η Fed, ενώ οι εταιρείες εξακολουθούν να διατηρούν εργαζόμενους, γεγονός που δείχνει ότι το ποσοστό ανεργίας είναι απίθανο να εκτοξευθεί σύντομα.

Η έκθεση JOLTS αποτελεί βασικό δείκτη για τη Fed, καθώς εξετάζει τις επόμενες κινήσεις μετά την συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022.

Τον Ιούνιο, οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής βοήθειας (+136.000) και στην πολιτειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, εξαιρουμένης της εκπαίδευσης (+62.000). Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν στους τομέα μεταφορές, αποθήκευση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (-78.000), στην εκπαίδευση της πολιτειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης (-29.000) και ομοσπονδιακή κυβέρνηση (-21.000).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή