Με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2009 μειώθηκαν οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού αφήνει το αποτύπωμα του στην αγορά ακινήτων.

Η μέση τιμή κατοικίας μειώθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Nationwide, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση.Τα στοιχεία συμφωνούν με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

ΒοΕ: Nέες αυξήσεις επιτοκίων προαναγγέλει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας

Η έρευνα συμβαδίζει με άλλες μετρήσεις της αγοράς κατοικίας που αναδεικνύουν την αδύναμη δραστηριότητα λόγω της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, που έχει οδηγήσει τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων πάνω από το 6%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, Ρόμπερτ Γκάρντερ, τόνισε  ότι ο τυπικός αγοραστής, αυτός που αγοράζει για πρώτη φορά κατοικία και δίνει προκαταβολή 20% καλείται να πληρώσει μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στο 43% του μισθού του – από 32% πριν από ένα χρόνο. Σημείωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τους υποψήφιους αγοραστές να αντέξουν οικονομικά ένα στεγαστικό δάνειο για ένα νέο σπίτι. Επιπλέον, οι απαιτήσεις για καταθέσεις εξακολουθούν να αποτελούν υψηλό εμπόδιο – με μια κατάθεση 10% να ισοδυναμεί με το 55% του ακαθάριστου ετήσιου μέσου εισοδήματος.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτόκιων, τα οποία θα διαμορφωθούν στο 5,25% από 5,0% την Πέμπτη, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το υψηλότερο κόστος δανεισμού από το 2008.

Ωστόσο, τα στοιχεία της BoE  έδειξαν ένα αιφνιδιαστικό άλμα στις εγκρίσεις ενυπόθηκων δανείων τον Ιούνιο, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ύφεση στην αγορά κατοικίας θα διαρκέσει περισσότερο.

Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν 86.000 ολοκληρωμένες συναλλαγές κατοικιών, 15% κάτω από τα επίπεδα που επικρατούσαν την ίδια περίοδο πέρυσι και περίπου 10% κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Παρόλα αυτά, ο Γκάρντερ εκτιμά ότι μια σχετικά ήπια προσγείωση για την αγορά κατοικίας είναι εφικτή. «Ενώ η δραστηριότητα είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική βραχυπρόθεσμα, οι υγιείς ρυθμοί αύξησης του ονομαστικού εισοδήματος, σε συνδυασμό με τις ελαφρώς χαμηλότερες τιμές των κατοικιών, θα πρέπει να συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομικής προσιτότητας της κατοικίας με την πάροδο του χρόνου – ιδίως εάν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων μετριάσουν μόλις το Bank Rate κορυφωθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή