Τα πάνω – κάτω στον χάρτης της κτηματαγοράς φέρνουν οι αλλαγές στη Golden Visa.

Από 1η Αυγούστου αυξάνεται από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη.

Ποια ξένα πορτοφόλια αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα – Οι κορυφαίες 5 χώρες [πίνακες]

Τελικά αποδείχτηκαν φρούδες οι ελπίδες της κτηματαγοράς σχετικά με πιθανή παράταση στο όριο χορήγησης χρυσής βίζας στα Νότια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας. Τις δυο περιοχές δηλαδή που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Παράγοντας του real estate πλέον περιμένουν πως θα αντιδράσει το αγοραστικό κοινό στην αύξηση του ορίου στις 500.000 ευρώ.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως θα υπάρξει σίγουρα κάμψη στις αγοραπωλησίες, αφού λιγοστεύουν οι ευκαιρίες στις περιοχές φιλέτα της Αττικής, ενώ ερώτημα παραμένει αν θα επηρεαστούν τα κρατικά έσοδα του  προϋπολογισμού.

Οι περιοχές και η Golden Visa

Το ελάχιστο όριο επένδυσης διπλασιάστηκε στον κεντρικό, νότιο και βόρειο τομέα της Αττικής, όπως επίσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον δήμο της Θεσσαλονίκης.

Αυτό σημαίνει ότι «ακριβαίνουν» όλες οι περιοχές των νοτίων προαστίων, ήτοι οι δήμοι Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Γλυφάδας.

Το ίδιο θα συμβεί και στο κέντρο της Αθήνας (δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας), όπως επίσης στο σύνολο των βορείων προαστίων, δηλαδή στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Κερδισμένοι πάντως από τις αλλαγές εκτιμάται πως θα είναι τα Δυτικά Προάστια και ο Πειραιάς που διατηρούν το όριο των 250.000 ευρώ.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο Πειραιάς, το Περιστέρι, η Παιανία, η Βάρκιζα, η Βούλα, η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος και το Σούνιο όσον αφορά την Αττική, καθώς και κάποιες περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι περιφερειακοί δήμοι σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στη συμπρωτεύουσα.

Το ζητούμενο για τους επενδυτές τρίτων χωρών είναι τα ακίνητα που θα αποκτήσουν να βρίσκονται ψηλά στη λίστα της ζήτησης για ενοικίαση, είτε βραχυχρόνιας είτε μακροχρόνιας.

Η εκτίναξη

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται επενδυτική έκρηξη καθώς μετά και την κατάργηση του προγράμματος της «χρυσής βίζας» στην Πορτογαλία, παίρνει τη μερίδα του λέοντος από το πρόγραμμα αυτό.

Οι αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων φέρνουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στα συμβολαιογραφεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους η Golden Visa ενίσχυσε την οικονομία μας κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, υποβλήθηκαν συνολικά 3.900 αιτήματα για αγορά ακινήτου βάσει του προγράμματος για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, έναντι 1.444 που καταγράφηκαν το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, εκποιήθηκαν ακίνητα αξίας 975 ευρώ εκατ., αυξημένα συνολικά κατά 170% ή τρεις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τα περσινά μεγέθη των 361 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρυσές βίζες έγιναν «της μόδας» μετά την οικονομική κρίση του 2008, με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία να τις προσφέρουν ως τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων. Έκτοτε, έχουν φέρει δισεκατομμύρια καθώς οι εκατομμυριούχοι αναζητούσαν ευκολότερα ταξίδια και άνετες συνταξιοδοτήσεις – μερικές φορές ακόμη και την υπηκοότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου