Με απώλειες που ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους για τις προεκτάσεις της υποβάθμισης των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch, αναμένοντας επίσης και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,35%, με όλους τους τομείς του να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,36% στις 7.561 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,36% στις 16.020 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,26% στις 7.312 μονάδες.

Wall Street: Προσπαθεί να διαχειριστεί την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Vodafone σημείωσαν άνοδο 2,7%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε συμφωνία εθνικής περιαγωγής με τη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών 1&1. Η κοινοπραξία θα παρέχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας 5G σε όλη τη Γερμανία στους πελάτες της 1&1 από το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Από την άλλη, οι μετοχές της Telefonica Deutschland, ενός ανταγωνιστικού παρόχου κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία, σημείωσαν βουτιά έως και 17% μετά την ανακοίνωση. Οι απώλειες υποχώρησαν για να διαμορφωθούν γύρω στο 14% στο κλείσιμο.

Επίσης, η Siemens Healthineers έκλεισε με πτώση 6,8%, μετά τη μείωση των κερδών του τρίτου τριμήνου. Η εταιρεία ανακοίνωσε απροσδόκητη πτώση των λειτουργικών κερδών τριμήνου και τόνισε ότι ο τομέας της Varian, που επικεντρώνεται στη θεραπεία του καρκίνου, ανακόπηκε.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings μείωσε την Τρίτη τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, επικαλούμενος τη διάβρωση της διακυβέρνησης και την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Ο οίκος έκανε λόγο για ακροβασία στην Ουάσινγκτον γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους νωρίτερα φέτος.

“Οι επανειλημμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το όριο του χρέους και τα ψηφίσματα της τελευταίας στιγμής έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική διαχείριση”, δήλωσε η Fitch.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, όταν θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει τη 14η συνεχόμενη άνοδό της καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλός, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,9% τον Ιούνιο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάζεψε στο τέλος τη «ζημιά» του διεθνούς sell off το ΧΑ

Ελεγχόμενη τελικά ήταν η «ζημιά» που υπέστη το ελληνικό χρηματιστήριο από τη διεθνή αναταραχή της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, καθώς κατάφερε να κρατήσει τις 1.300 μονάδες και να μαζέψει μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών του απωλειών. Ο δείκτης σημείωσε απώλειες 1,39% στις 1.305,85 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 129 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές