Ελεγχόμενη τελικά ήταν η «ζημιά» που υπέστη το ελληνικό χρηματιστήριο από τη διεθνή αναταραχή της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, καθώς κατάφερε να κρατήσει τις 1.300 μονάδες και να μαζέψει μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών του απωλειών. Ο δείκτης σημείωσε απώλειες 1,39% στις 1.305,85 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 129 εκατ. ευρώ.

Αν και βρέθηκε έως και τις 1.281 μονάδες με απώλειες 3,2%, η τελική εικόνα της αγοράς ήταν πολύ καλύτερη από εκείνη που έδειχνε έως τις 13:00. Οι δύο στηρίξεις που δοκιμάστηκαν σήμερα στον γενικό δείκτη κράτησαν, επιβεβαιώνοντας ότι μεσομακροπρόθεσμα το θετικό σενάριο στην ελληνική αγορά παραμένει εν ισχύ, ακόμη και αν αρκετοί τίτλοι της μπήκαν σε πτωτικά κανάλια βραχυπρόθεσμα.

Υπό την πίεση της αμερικανικής υποβάθμισης και οι ευρωαγορές

Αφορμή για διόρθωση

Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες το ΧΑ αναζητούσε μια αφορμή για διόρθωση, η οποία ήρθε και δεν ήταν άλλη από την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ από τη Fitch. Μάλιστα, το ΧΑ διεσώθη με λίγες απώλειες από το διεθνές τσουνάμι risk off, ανανεώνοντας μάλιστα τα ανοδικά του καύσιμα.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεώρησαν ότι ίσως σήμερα το ΧΑ να είχε καλύτερη τύχη εάν τα σημάδια κόπωσης δεν υπήρχαν και οι ταλαντωτές δεν ήταν σε τόσο υπεραγορασμένα επίπεδα.  Παρόλα αυτά, οι θετικοί καταλύτες, κυρίως οι εγχώριοι, παραμένουν σε ισχύ, οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν όταν είδαν καλύτερα επίπεδα και οι ανησυχίες για τη συνέχεια είναι μικρές. Τα βλέμματα όμως να είναι στραμμένα στους τραπεζικούς τίτλους, καθώς εκεί εντοπίζονται οι φόβοι για τη συνέχεια, λόγω στάθμισης και επίδρασης στην ψυχολογία.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Autohellas, Cenergy και Λάμδα δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Jumbo, Eurobank, Σαράντης, Εθνική και Coca Cola. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ θετικά έκλεισαν οι Quest, Ελληνικά Πετρέλαια και Βιοχάλκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών