Αυξήθηκαν απρόσμενα οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση της ADP, με τον τομέα αναψυχής και φιλοξενίας να καταγράφει έκρηξη των θέσεων εργασίας.

Οι προσλήψεις ανήλθαν σε 324.000, εκ των οποίων οι  201.000 πραγματοποιήθηκαν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και συναφείς επιχειρήσεις. Ξεπέρασαν κατά πολύ την εκτίμηση των οικονομολόγων που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones και ανέμεναν να διαμορφωθούν σε  175.000, αν και υπολείπονται από τις αναθεωρημένες προς τα κάτω 455.000 τον Ιούνιο.

ΗΠΑ: Υψηλότερα των εκτιμήσεων οι προσλήψεις τον Μάιο

Η έκθεση ενισχύει την εκτίμηση ότι η αμερικανική αγορά εργασίας έχει διατηρήσει τη δύναμή της παρά την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που στοχεύει στην  επιβράδυνση της οικονομίας και στην υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Η οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και η υγιής αγορά εργασίας συνεχίζει να στηρίζει τις δαπάνες των νοικοκυριών» τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος της ADP Νέλα Ρίτσαρντσον. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε επιβράδυνση της αύξησης των μισθών χωρίς ευρεία απώλεια θέσεων εργασίας.

Η ακτινογραφία της απασχόλησης

Αξιοσημείωτο από την έκθεση της ADP είναι ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας επικεντρώθηκε σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 υπαλλήλους, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για 237.000 θέσεις. Οι εταιρείες με 50 έως 499 υπαλλήλους πρόσθεσαν 138.000, ενώ οι μεγάλες εταιρείες έχασαν 67.000.

Μαζί με τη μεγάλη κινητικότητα στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας, οι υπηρεσίες πληροφόρησης πρόσθεσαν 36.000 θέσεις εργασίας- το εμπόριο, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 30.000- και η κατηγορία των λοιπών υπηρεσιών, η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το στεγνό καθάρισμα, η καθαριότητα και τα συναφή, συνέβαλε με 24.000.

Η ADP αμακοίνωσε επίσης ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σχέση με πέρυσι, πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο ρυθμό, ωστόσο πρόκειται για την χαμηλότερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2021.

Η έκθεση της ADP χρησιμεύει ως προπομπός για την πιο ευρέως παρακολουθούμενη καταμέτρηση των προσλήψεων  από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, όπως συνέβη τον Ιούνιο, όταν το σύνολο των 455.000  προσλήψεων που ανακοίνωσε ηADP ήταν πολύ υψηλότερο από τις 209.000 του BLS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή