Η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης είναι το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχος στο πλαίσιο μιας διαδικασίας επαναπροσέγγισης της χώρας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων και επενδυτών.

«Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε στο Bloomberg ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος αρμόδιος για τα τελωνεία. «Θα τα εξετάσουμε με τις ομάδες μας μετά το καλοκαίρι και θα δούμε αν είναι δυνατόν να αξιοποιήσουμε αυτά τα νέα μηνύματα από την Τουρκία», συμπλήρωσε.

Ευρωκοινοβούλιο για Τουρκία: Δημοκρατική οπισθοδρόμηση τον τελευταίο χρόνο

Ο Πάολο Τζεντιλόνι συναντήθηκε δύο φορές με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δήλωσε ότι ενδιαφέρθηκε να ακούσει τα «θετικά μηνύματα του υπουργού τόσο για τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης όσο και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».

Ήδη, τον περασμένο μήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να εργαστούν για στενότερες σχέσεις με την Τουρκία, με την Ένωση να σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι πριν υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας, ο Ερντογάν συνέδεσε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με τις προσπάθειες της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ – αλλά η ένταξη στην ΕΕ είναι ακόμη εκτός συζήτησης.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, καθώς η χώρα προσελκύει ξένους επενδυτές για να βοηθήσουν στην τόνωση της προβληματικής οικονομίας της και να τερματίσουν την κρίση του κόστους ζωής, η οποία εν μέρει προκαλείται από την έξαρση του πληθωρισμού, σημειώνει το Bloomberg. Οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν υποστεί πιέσεις λόγω της θεωρούμενης καταστολής των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ

«Προσιτός στόχος η τελωνειακή ένωση»

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Σιμσέκ δήλωσε στο συνέδριο του Σάλτσμπουργκ ότι δεν έχει σημασία αν η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ στο τέλος της διαδικασίας. «Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε ένα ταξίδι που είναι τόσο σημαντικό όσον αφορά τον συνολικό μετασχηματισμό», κατέληξε.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επανεκκίνηση της διαδικασίας, είπε ότι ο πλέον προσιτός στόχος είναι η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, που ισχύει από το 1995, με την προσθήκη ορισμένων τουρκικών γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών.

«Πάντα πίστευα, και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης είναι κάτι που είναι καταρχήν εφικτό», δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, ο Επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο του συνεδρίου του Σάλτσμπουργκ. «Φυσικά υπάρχουν κάποια εμπόδια, αλλά πρέπει να δούμε πού μπορεί να υπάρξει στενότερη συνεργασία».

Ο Χαν δήλωσε ότι η διαδικασία επαναπροσέγγισης με την Τουρκία και η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων είναι επίσης σημαντικές για λόγους ασφαλείας. «Νομίζω ότι κανείς ρεαλιστής δεν μιλάει για ένταξη, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες ευκαιρίες», είπε.

Η συμφωνία τελωνειακής ένωσης

Ο Γιοσέπ Μπορέλ, επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε στις 20 Ιουλίου ότι η επίλυση των εντάσεων σχετικά με την Κύπρο θα είναι το κλειδί για την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία. Η Κύπρος είναι διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού μετά από πραξικόπημα των υποστηρικτών της ένωσης της χώρας με την Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Η συμφωνία τελωνειακής ένωσης προβλέπει κοινό εξωτερικό δασμό για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, αλλά δεν εφαρμόζεται στις υπηρεσίες, τις δημόσιες συμβάσεις ή τη γεωργία – εκτός από τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα. Οι διμερείς εμπορικές παραχωρήσεις ισχύουν για τα γεωργικά προϊόντα, τον άνθρακα και τον χάλυβα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πίεζε επί μακρόν για την επικαιροποίηση της εμπορικής συμφωνίας με την Τουρκία, αλλά δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο εν μέσω της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων και των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση έρχονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ να βελτιώσει τις εμπορικές της σχέσεις με τα έθνη, επιδιώκοντας να εδραιώσει τις εταιρικές σχέσεις σε ένα ταραχώδες γεωπολιτικό πλαίσιο και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή