Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και την λίρα να υποτιμάται συνεχώς, θα περίμενε κανείς το τουρκικό χρηματιστήριο να «γκρεμιστεί». Αντιθέτως, συμβαίνει το αντίθετο. Οι μετοχές επιδίδονται σε ένα ράλι άνευ προηγουμένου, εν μέσω οικονομικών ανησυχιών, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι τουρκικές μετοχές σημειώνουν αλματώδη αύξηση φέτος το καλοκαίρι, καθώς η αναμόρφωση της οικονομικής πολιτικής και οι φόβοι για μια νέα έξαρση του πληθωρισμού προσέλκυσαν τους ντόπιους και τους ξένους επενδυτές στο χρηματιστήριο.

Τουρκία: Οι πλούσιοι κρατούν ψηλά τις τιμές του χρυσού

Ο δείκτης αναφοράς Bist 100 έχει εκτιναχθεί κατά 46% από τα τέλη Μαΐου. Ο δείκτης κέρδισε 14% μόνο τις τελευταίες ημέρες παρά την τεράστια πτώση της λίρας, ξεπερνώντας την άνοδο 9% του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ράλι μετοχών

Το ράλι έρχεται σε μια εποχή που η οικονομία της Τουρκίας, ύψους 900 δισ. δολαρίων αναδιαμορφώνεται. Ένα κύμα μέτρων τόνωσης που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών του Μαΐου τροφοδοτεί μια νέα έξαρση του πληθωρισμού, ακόμη και όταν οι νέοι επικεφαλής της οικονομίας έχουν αλλάξει ρότα, προσανατολισμένοι σε μία εξορθολογισμένη πολιτική.

«Οι ελπίδες σχετικά με τη νέα οικονομική πολιτική ωθούν τις μετοχές προς τα πάνω», δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος στην East Capital, έναν εξειδικευμένο διαχειριστή κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών.

Ξένοι επενδυτές

Οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι εγκατέλειψαν σε μεγάλο βαθμό τις τουρκικές μετοχές τα τελευταία χρόνια, «έριξαν» 1,6 δισ. δολάρια στην αγορά κατά τις επτά εβδομάδες έως τις 21 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας  Χαφιζέ Ερκάν, ένα πρώην στέλεχος της Wall Street που διορίστηκε τον Ιούνιο, έχει υπερδιπλασιάσει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος «τρέχει» σχεδόν στο 40%.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός που χαίρει εκτίμησης από τους ξένους επενδυτές, αύξησε τους φόρους βενζίνης και προστιθέμενης αξίας στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Το κυνήγι φόρων του Σιμσέκ σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες επιπτώσεις των προεκλογικών κινήτρων αναμένεται να «απογειώσουν» τον πληθωρισμό στο 60% μέχρι το τέλος του έτους, προτού αρχίσει να μειώνεται τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

«Σωσίβιο»

Η νέα άνοδος του πληθωρισμού έχει ωθήσει όχι μόνο τους επενδυτές αλλά και απλούς πολίτες στις μετοχές, σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν τις αποταμιεύσεις τους, την ίδια στιγμή που τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες μειώνονται, τόνισε ο Murat Gülkan, διευθύνων σύμβουλος της OMG Capital Advisors στην Κωνσταντινούπολη. Το «φόρτωμα» των μετοχών λόγω του πληθωρισμού είναι μια επανάληψη του 2022, όταν η ίδια τάση οδήγησε τις τουρκικές μετοχές σε μια παγκοσμίως κορυφαία απόδοση, στην άνοδο κατά 110%.

Οι επενδυτές είναι πλέον κάπως πιο αισιόδοξοι ότι ο Ερντογάν θα απομακρυνθεί τουλάχιστον για ένα διάστημα από άλλες ανορθόδοξες πολιτικές του, όπως η αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια.

Εξαιρετικά φθηνές

Επιπλέον, πέρα από τους οικονομικούς παράγοντες, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να έχουν δελεαστεί από τις τουρκικές μετοχές, καθώς παραμένουν πολύ φθηνές από άποψη αποτίμησης.
Ο τουρκικός όμιλος Koç Holding πούλησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πακέτο μετοχών ύψους 250 εκατ. δολαρίων στην τράπεζα Yapı Kredi, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η αγορά μετοχών «θερμαίνεται». Σχεδόν 40 Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επενδυτές συμμετείχαν στη συναλλαγή, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]