Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων την Πέμπτη, ενισχύοντας τις ανησυχίες της αγοράς για περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού ο οποίος βρίσκεται κοντά στο 40%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής την Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης, στο 17,5% από 15%. Μόνο τέσσερις οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν σωστά την απόφαση, με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν μεγαλύτερη κίνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που συνόδευσε την απόφαση, η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται επίσης για ποσοτική και πιστωτική σύσφιξη προκειμένου να στηρίξει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Η «επιτοκιακή ανωμαλία» της Τουρκίας, νέος πονοκέφαλος για την κεντρική τράπεζα

«Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται έγκαιρα και σταδιακά έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό», ανέφερε η επιτροπή.

Μετά την απόφαση το τουρκικό χρηματιστήριο συνέχισε το ράλι του και η λίρα τη διολίσθησή της.

Τώρα αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα: 200% πάνω ο φόρος στα καύσιμα στην Τουρκία

«Σταδιακή» προσαρμογή

Η τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 650 μονάδες βάσης στο 15% τον Ιούνιο, ωστόσο η νέα κεντρική τραπεζίτης -μετά την εντυπωσιακή κίνηση του περασμένου μήνα- φαίνεται ότι επιλέγει μια πιο σταδιακή προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους το επιτόκιο θα αυξηθεί περίπου στο 25%, αφήνοντας τα πραγματικά επιτόκια αρνητικά. Και προειδοποιούν ότι η επιρροή του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα περιορίζει το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στην πολιτική σύσφιξης.

Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων που υποστήριξε ο Ερντογάν πυροδότησε μια νομισματική κρίση στα τέλη του 2021, με τη λίρα να χάνει 44% εκείνο το έτος. Το 2022 έχασε επιπλέον 30% παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τη ζήτηση συναλλάγματος χρησιμοποιώντας τα συναλλαγματικά αποθέματά της.

Η υποτίμηση της λίρας πυροδότησε τον πληθωρισμό, οδηγώντας τον σε υψηλό 24 ετών, 85,5% τον περασμένο Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή