Η ζήτηση για ράβδους χρυσού από πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες διατήρησε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο παρά την επιβράδυνση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ζήτηση χρυσού αυξήθηκε 7% στους 1.255 τόνους το διάστημα έως τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Όπως τονίζεται, Τούρκοι εκατομμυριούχοι και ιδιωτικές εταιρείες στράφηκαν στην εξωχρηματιστηριακή αγορά του χρυσού, καθώς η λίρα έπεσε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Χρυσός: Απομακρύνεται ο στόχος των 2.000 δολαρίων

Ο John Reade, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο WGC, εκτίμησε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των 355 τόνων εξωχρηματιστηριακής αγοράς χρυσού αποδίδεται στην Τουρκία. «Υπήρξε μια συσσώρευση χρυσού που σχετίζεται με αγορές  ιδιωτών και εταιρειών. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να προστατευτούν από την νομισματική αδυναμία», τόνισε.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ζήτηση από τράπεζες και οργανσιμούς στην Κίνα και την Ινδία για αποθέματα χρυσού υποστήριξε επίσης τις υψηλές τιμές. Αλλά οι περαιτέρω πωλήσεις αποδείχθηκαν απογοητευτικές λόγω της χαμηλής οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας και των υψηλών τιμών των χρυσών στην Ινδία.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το ανώτατο όριο των 2.072 δολαρίων ανά ουγγιά τον Μάιο και παρά το ρεκόρ των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε κατά 35% από έτος σε έτος στους 103 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα πούλησε για να ικανοποιήσει τη ζήτηση εγχώριων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι η Τουρκία απαγόρευσε προσωρινά τις εισαγωγές χρυσού σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το εμπορικό έλλειμμα κατά την περίοδο των εκλογών.

Ενώ η Τουρκία συνέχισε να αγοράζει χρυσό τον Ιούνιο, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Γερμανία πούλησαν συλλογικά 25 τόνους  το δεύτερο τρίμηνο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, με 103 τόνους, ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής το πρώτο εξάμηνο του έτους, επεκτείνοντας το σερί αγορών της, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και την Πολωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ