Η ζήτηση για ράβδους χρυσού από πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες διατήρησε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο παρά την επιβράδυνση των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ζήτηση χρυσού αυξήθηκε 7% στους 1.255 τόνους το διάστημα έως τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Όπως τονίζεται, Τούρκοι εκατομμυριούχοι και ιδιωτικές εταιρείες στράφηκαν στην εξωχρηματιστηριακή αγορά του χρυσού, καθώς η λίρα έπεσε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Χρυσός: Απομακρύνεται ο στόχος των 2.000 δολαρίων
Ο John Reade, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο WGC, εκτίμησε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των 355 τόνων εξωχρηματιστηριακής αγοράς χρυσού αποδίδεται στην Τουρκία. «Υπήρξε μια συσσώρευση χρυσού που σχετίζεται με αγορές ιδιωτών και εταιρειών. Είναι άνθρωποι που προσπαθούν να προστατευτούν από την νομισματική αδυναμία», τόνισε.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ζήτηση από τράπεζες και οργανσιμούς στην Κίνα και την Ινδία για αποθέματα χρυσού υποστήριξε επίσης τις υψηλές τιμές. Αλλά οι περαιτέρω πωλήσεις αποδείχθηκαν απογοητευτικές λόγω της χαμηλής οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας και των υψηλών τιμών των χρυσών στην Ινδία.
Η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το ανώτατο όριο των 2.072 δολαρίων ανά ουγγιά τον Μάιο και παρά το ρεκόρ των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε κατά 35% από έτος σε έτος στους 103 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα πούλησε για να ικανοποιήσει τη ζήτηση εγχώριων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι η Τουρκία απαγόρευσε προσωρινά τις εισαγωγές χρυσού σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το εμπορικό έλλειμμα κατά την περίοδο των εκλογών.
Ενώ η Τουρκία συνέχισε να αγοράζει χρυσό τον Ιούνιο, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Γερμανία πούλησαν συλλογικά 25 τόνους το δεύτερο τρίμηνο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, με 103 τόνους, ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής το πρώτο εξάμηνο του έτους, επεκτείνοντας το σερί αγορών της, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και την Πολωνία.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ