Άλμα σημείωσαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει για έναν ακόμη μήνα, ως το τέλος Σεπτεμβρίου, την εθελοντική περικοπή της παραγωγής αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Καύσιμα: Ράλι αυξήσεων παρά το πλαφόν στις τιμές [γραφήματα]

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο ΟΠΕΚ+ είχε συμφωνήσει να προχωρήσει σε περιορισμό της προσφορά πετρελαίου έως το 2024, με τη Σαουδική Αραβία να δεσμεύεται για πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής τον Ιούλιο.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα παρατείνει τη μείωση και για τον Αύγουστο, ενώ πλέον η παράταση θα καλύψει και τον Σεπτέμβριο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι και η Μόσχα θα μειώσει επίσης τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο.

Ράλι

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν άνοδο 76 σεντς στα 83,96 δολάρια το βαρέλι έως τις 16:50 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate κινούταν 83 σεντς υψηλότερα στα 80,32 δολάρια. Νωρίτερα η αύξηση τόσο για το Brent όσο και για το West Texas είχε ξεπεράσει το 1 δολάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε υψηλά τριών μηνών την Τετάρτη, καθώς η στενότερη προσφορά και η αυξανόμενη ζήτηση υπερίσχυσαν των ανησυχιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο επίμονος πληθωρισμός θα μπορούσαν να αποτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια σε υψηλό 15 ετών, στο 5,25% από 5% την Πέμπτη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου δέχθηκε πλήγμα την Τετάρτη, όταν ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ, αντανακλώντας την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση, καθώς και το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του δημόσιου χρέους. Η υποβάθμιση ώθησε το πετρέλαιο και τα παγκόσμια χρηματιστήρια σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να συνεδριάσουν την Παρασκευή για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια