Φτάνοντας στα 130 έτη επιχειρηματικής δραστηριότητας το όραμα της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισιδώρος Αρβανίτης είναι να αναδειχθεί το ούζο ως το ελληνικό ποτό που μπορεί και δικαιούται να πάρει μια θέση στη διεθνή αγορά ποτών με ονομασία προέλευσης.

Ωστόσο, ο Νίκος Καλογιάννης, 5ης γενιάς ποτοποιός που εξαγόρασε την εταιρεία τη δεκαετία του ’90, έχει υψηλές βλέψεις και για το μικρότερο «παιδί» του, το τσίπουρο. Εξ ου και η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισιδώρος Αρβανίτης επενδύει σε κατασκευή νέας μονάδας, στο ιδιόκτητο ακίνητο της εταιρείας στο Δαμάσι Τυρνάβου Λάρισας, προκειμένου να μεταφέρει το αποσταγματοποιίο της οικογένειας των μονοποικιλιακών «τσίπουρο Δεκαράκι» σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που θα διευκολύνουν την παραγωγή, αποθήκευση και διανομή του προϊόντος.

Ούζο Βαρβαγιάννη: Η νέα επένδυση του 1,5 εκατ. ευρώ και ο φιλόδοξος στόχος των εξαγωγών

Η μονάδα θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και την κατάλληλη κτιριακή υποδομή για την παραλαβή, οινοποίηση, απόσταξη και εμφιάλωση τσίπουρου.

Μέσα από αυτή την επένδυση αφενός μεν θα υπάρξει αύξηση θέσεων εργασίας αφετέρου θα ενισχυθεί και η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή του Τυρνάβου.

Η αξία της επένδυσης, θα ανέλθει σε 6.200.000 ευρώ, για την πραγματοποίηση της οποίας, αιτήθηκε και εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» της Δράσης «Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα».

Το ποσοστό δημόσιας επιδότησης του έργου ανέρχεται στο 55% και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία συνεργάστηκε με την οικογένεια Βασδαβάνου από τον Τύρναβο, με παράδοση χρόνων στην παραγωγή τσίπουρου και δημιούργησαν το «Δεκαράκι», που αποτελεί το πρώτο μονοποικιλιακό προϊόν στην κατηγορία του.

Η ανοδική πορεία των επιλογών του Νίκου Καλογιάννη καταγράφεται και στα μεγέθη της Ποτοποιίας Πλωμαρίου – Ισίδωρος Αρβανίτης, η οποία πέρσι απορρόφησε την Ποτοποιία Χ. Θωμόπουλος Α.Ε.

Σημαντική παρουσία στις διεθνείς αγορές

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 αυξήθηκε κατά 7,16% και διαμορφώθηκε στα 21,86 εκατ. ευρώ έναντι 20,4 εκατ. ευρώ το 2021.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, όπου η εταιρεία του Νίκου Καλογιάννη έχει σημαντική παρουσία. Ειδικότερα από τη δραστηριότητα του εξωτερικού τα έσοδα ανέρχονται περίπου σε 15 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,263 εκατ. ευρώ (+0,61% έναντι του 2021) ενώ τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 3,51% στα 8,568 εκατ. ευρώ.

Υψηλό μέρισμα

Από κέρδη προηγούμενων χρήσεων θα διανεμηθεί ως μέρισμα το ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή το συνολικό μέρισμα προς διανομή, από κέρδη του 2022 και προηγούμενων χρήσεων, θα ανέλθει σε 5,2 εκατ. ευρώ

Στη χρήση 2022, καταβλήθηκαν μερίσματα συνολικού ποσού 683 χιλ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα