Η Λαϊκή Κινεζική Τράπεζα (PBOC) δεσμεύτηκε να αυξήσει την οικονομική υποστήριξη που παρέχει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά.

Η PBOC, με τις αρμοδιότητες που έχει ως η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, θα ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ οικονομικών, νομισματικών και βιομηχανικών πολιτικών και θα κατευθύνει περισσότερους οικονομικούς πόρους προς την ιδιωτική οικονομία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας Παν Γκόνγκσενγκ, στη διάρκεια ενός συμποσίου που πραγματοποιήθηκε χθες, για την ενίσχυση της οικονομικής υποστήριξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Πώς μπορεί η Δύση να αντιμετωπίσει την απειλή από την Κίνα; Χωρίς πανικό και με «μπόλικη» αυτοκριτική

Ο οικονομικός τομέας της Κίνας έχει την υποχρέωση να υποστηρίξει την ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς η ιδιωτική οικονομία είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα της ανάπτυξης της σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς, όπως επίσης και μία σημαντική δύναμη, για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Παν.

Στο 6,3% η ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο

Στο μεταξύ, η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με «νέες δυσκολίες», παραδέχθηκαν οι κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου για την εξέταση της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας, έπειτα από την δημοσίευση των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι η λειτουργία της οικονομίας σήμερα αντιμετωπίζει «νέες δυσκολίες και νέες προκλήσεις», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, αναφερόμενο ειδικότερα στη χαμηλή εγχώρια ζήτηση.

Επίσης κατά τη συνεδρίαση περιγράφηκε «σημαντικός αριθμός κινδύνων», «κρυμμένων κινδύνων σε τομείς-κλειδιά» της οικονομίας, καθώς και ένα «σύνθετο και δυσχερές εξωτερικό περιβάλλον», με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Κίνα παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα για το δεύτερο τρίμηνο ανάπτυξη +6,3% σε ετήσια βάση, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αυτός ο ρυθμός, που θα προκαλούσε ζήλια στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες, είναι ωστόσο παραπλανητικός διότι η σύγκριση εξακολουθεί να γίνεται με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η ανάπτυξη είχε πληγεί σοβαρά από την επιβολή lockdown στην Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή