Η συνεχιζόμενη κρίση που ταλανίζει τον κλάδο των ημιαγωγών έχει επηρεάσει μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις κορυφαίες πλατφόρμες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις αναλυτών που κάνουν λόγο για διατήρηση αυτής της απαισιόδοξης εικόνας για τουλάχιστον έναν χρόνο ή και περισσότερο.

Το τελευταίο σημάδι μιας πιθανώς εκτεταμένης έλλειψης σε ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύφθηκε στην ετήσια έκθεση της Microsoft πρόσφατα. Η έκθεση αναγνωρίζει, για πρώτη φορά, τη διαθεσιμότητα μονάδων επεξεργασίας γραφικών (GPU) ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για τους επενδυτές.

Τεχνητή νοημοσύνη: Εισχωρεί δυναμικά στον κλάδο διαχείρισης περιουσίας

Οι GPU είναι ένας κρίσιμος τύπος υλικού που βοηθά στην εκτέλεση των αμέτρητων υπολογισμών που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

«Συνεχίζουμε να εντοπίζουμε και να αξιολογούμε ευκαιρίες για να επεκτείνουμε τις τοποθεσίες των κέντρων δεδομένων μας και να αυξήσουμε τη χωρητικότητα των διακομιστών μας ώστε να ανταποκριθούμε στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών μας, ιδιαίτερα δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης», έγραψε η Microsoft, για να προσθέσει: «Τα κέντρα δεδομένων μας εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα επιτρεπόμενης και οικοδομήσιμης γης, προβλέψιμης ενέργειας, προμηθειών δικτύου και διακομιστών, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων επεξεργασίας γραφικών (“GPU”) και άλλων στοιχείων».

Η αναφορά της Microsoft στις GPU υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η πρόσβαση στην υπολογιστική ισχύ λειτουργεί ως κρίσιμο σημείο συμφόρησης για την τεχνητή νοημοσύνη. Το ζήτημα επηρεάζει άμεσα τις εταιρείες που κατασκευάζουν εργαλεία και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης και επηρεάζει έμμεσα τις επιχειρήσεις και τους τελικούς χρήστες που ελπίζουν να εφαρμόσουν την τεχνολογία για τους δικούς τους σκοπούς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI Sam Altman, καταθέτοντας ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ τον Μάιο, υποστήριξε ότι το εργαλείο chatbot της εταιρείας δυσκολευόταν να συμβαδίσει με τον αριθμό των αιτημάτων που του έστελναν οι χρήστες.

«Είμαστε τόσο περιορισμένοι σε GPU, ώστε όσο λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το εργαλείο μας, τόσο το καλύτερο», υποστήριξε ο Altman. Ένας εκπρόσωπος της OpenAI δήλωσε σε εύθετο χρόνο στο CNN ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει επαρκή χωρητικότητα για τους χρήστες.

Το πρόβλημα μπορεί να ακούγεται σαν να θυμίζει τις ελλείψεις της εποχής της πανδημίας σε δημοφιλή ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης που είδαν τους λάτρεις των παιχνιδιών να πληρώνουν σημαντικά διογκωμένες τιμές για κονσόλες παιχνιδιών και κάρτες γραφικών PC. Εκείνη την εποχή, οι καθυστερήσεις στην κατασκευή, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, οι διαταραχές στην παγκόσμια ναυτιλία και τις μεταφορές, και η επίμονη ανταγωνιστική ζήτηση από miners κρυπτονομισμάτων συνέβαλαν στην περιορισμένη προσφορά GPU

Εκρηκτική ζήτηση για προηγμένες εργασίες

Αλλά η τρέχουσα έλλειψη είναι πολύ διαφορετική σε είδος, λένε οι ειδικοί του κλάδου. Αντί για διακοπή των προμηθειών GPU με επίκεντρο τους καταναλωτές, η συνεχιζόμενη έλλειψη αντανακλά την ξαφνική, εκρηκτική ζήτηση για GPU εξαιρετικά υψηλής τεχνολογίας που προορίζονται για προηγμένες εργασίες, όπως η εκπαίδευση και η χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο η ραγδαία αύξηση της ζήτησης έχει κατακλύσει τις λίγες πηγές προσφοράς που υπάρχουν.

Υπάρχει μια τεράστια απορρόφηση που προέρχεται από επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο Raj Joshi, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s Investors Service που παρακολουθεί τη βιομηχανία ημιαγωγών.

«Κανείς δεν θα μπορούσε να μοντελοποιήσει πόσο γρήγορα ή πόσο θα αυξηθεί αυτή η ζήτηση», είπε ο Joshi. «Δεν νομίζω ότι ο κλάδος ήταν έτοιμος για αυτό το είδος αύξησης της ζήτησης».

Ειδικότερα, μία εταιρεία πρόκειται να επωφεληθεί μαζικά από την αύξηση της τεχνητής νοημοσύνης: η Nvidia, η εταιρεία κατασκευής τσιπ τρισεκατομμυρίων δολαρίων που σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας ελέγχει το 84% της αγοράς για GPU. Σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, ο Joshi εκτίμησε ότι η Nvidia θα γνωρίσει «απαράμιλλη» αύξηση εσόδων τα επόμενα τρίμηνα, με τα έσοδα από τη δραστηριότητα των data centers να ξεπερνούν αυτά των ανταγωνιστών Intel και AMD μαζί.

Στην παρουσίας των εταιρικών αποτελεσμάτων της τον περασμένο Μάιο, η Nvidia ανακοίνωσε ότι είχε «προβεί σε πολύ πιο υψηλές προμήθειες για το δεύτερο εξάμηνο του έτους» ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Όσον αφορά στην ανταγωνίστρια της Nvidia, ΑMD, η διευθύνουσα σύμβουλος Lisa Su, τόνισε πως «υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον των πελατών σε όλο τον κόσμο για τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης μας», και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουμε, αλλά θα έλεγα ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει ήταν σημαντική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη