Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στον Νίγηρα, καθώς αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή και να διακόψουν τις πτήσεις τους σε όλη την αφρικανική ήπειρο τη Δευτέρα. Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως συνέπεια της απόφασης της χούντας να κλείσει τον εναέριο χώρο της χώρας την Κυριακή.

Η στρατιωτική κυβέρνηση προετοιμάζεται για δώσει τη δική της απάντηση στο τελεσίγραφο που έχει δώσει η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS). Υπενθυμίζεται ότι οι πραξικοπηματίες αγνόησαν την προθεσμία της ECOWAS για την επαναφορά του έκπτωτου προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μπαζούμ και πλέον υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσει την απειλή μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Νίγηρας: Σχέδια επέμβασης από χώρες της δυτικής Αφρικής

Η τελευταία αυτή διαταραχή στις εναέριες μεταφορές έρχετια να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αφρικανικός εναέριος χώρος λόγω πολεμικών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και του Σουδάν, με ορισμένες πτήσεις να αναγκάζονται να κάνουν παρακάμψεις έως και 1.000 χιλιόμετρα προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Νίγηρα διευρύνει δραματικά την περιοχή στην οποία δεν μπορούν να πετάξουν οι περισσότερες εμπορικές πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Νότιας Αφρικής», ανέφερε η υπηρεσία παρακολούθησης Flightradar24.

Αναστολή πτήσεων και μεγάλες παρακάμψεις

Η Air France ανέστειλε τις πτήσεις από και προς την Ουαγκαντούγκου στη Μπουρκίνα Φάσο και το Μπαμάκο στο Μάλι έως τις 11 Αυγούστου, ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα, με μεγαλύτερους χρόνους πτήσεων να αναμένονται στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής.

Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Air France αναμένει μεγαλύτερους χρόνους πτήσεων από τα αεροδρόμια – κόμβους της υποσαχάριας περιοχής και ότι οι πτήσεις μεταξύ του αεροδρομίου Charles de Gaulle στο Παρίσι και της Άκρα, πρωτεύουσας της Γκάνας, είχαν προγραμματιστεί να εκτελούνται χωρίς στάση.

Ωστόσο, ο αναλυτής αεροπορίας James Halstead είπε ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει κυρίως να βρουν εναλλακτικές διαδρομές και οι δυσκολίες θα πρέπει να περιοριστούν δεδομένου του μικρού αριθμού αφρικανικών αεροπορικών συνδέσεων.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για μια τεράστια διακοπή… θα επηρεάσει τα δρομολόγια από την Ευρώπη προς τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική και πιθανώς από τον Κόλπο προς την Αιθιοπία στη Δυτική Αφρική», είπε.

Εκπρόσωποι της Lufthansa και της Brussels Airlines δήλωσαν ότι οι χρόνοι πτήσεων μπορεί να είναι μεταξύ μιάμιση και τρεισήμισι ώρες μεγαλύτεροι για πτήσεις με αλλαγή διαδρομής.

Με ανακοίνωσή της η British Airways «ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες που επηρεάστηκαν για τη διακοπή των ταξιδιών της» και πρόσθεσε ότι εργάζεται σκληρά για να αποκαταστήσει τα δρομολόγιά της το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή