Αλλαγές στα εργασιακά φέρνει το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που έχει ως βασικό άξονα την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα επικαιροποιημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι 5 ανατροπές που φέρνει το εργασιακό νομοσχέδιο

Τι αλλαγές φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, μεταξύ άλλων διατάξεων προβλέπεται για τους εργαζόμενους:

1)Παράλληλη απασχόληση, με σύνολο ωρών τις 13.

2)Μεγαλύτερα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία, από 2.000€ αυξάνεται στα 10.500€.

Ενώ, για τους συνταξιούχους προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που είναι προς δημόσια διαβούλευση:

1)Κατάργηση πέναλτι 30% και παρακράτηση 10-15% του μισθού.

2)Συνταξιούχοι με οφειλές, θα υπάρξει αύξηση πλαφόν στο 30.000€ με εισοδηματικά και περουσιακά κριτήρια.

Ο εργατολόγος Διονύσης Ρίζος μίλησε στην Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Το τελευταίο κομμάτι του νομοσχεδίου ήταν αυτό που απασχόλησε την επικαιρότητα, αν επιτρέπεται δηλαδή η διπλή 8ωρη απασχόληση. Το βασικό που έχουμε να αναπτύξουμε πάνω σε αυτό το το θέμα είναι ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να επιτρέπεται η 16ωρη εργασία. Τα νόμιμα όρια είναι κάποιος να εργάζεται το πλήρες 8ωρο και σε μία δεύτερη απασχόληση με μερική απασχόληση», ξεκαθάρισε ο εργατολόγος.

Οι πέντε ανατροπές

Όπως έχει ήδη γράψει ο OT, το εργασιακό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:

1.     Ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκής οδηγίας (2019/1152) με τις υποχρεώσεις των εργοδοτών για τακτική και έγκαιρη ενημέρωση του εργαζομένου για την εξέλιξη της εργασιακής σύμβασης όπως και για κάθε αλλαγή των όρων εργασίας. Η οδηγία θεσπίζει ελάχιστα δικαιώματα που ισχύουν για όλους τους εργαζομένους στην Ένωση που έχουν σύμβαση εργασίας ή σχέση εργασίας, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, τις συλλογικές συμβάσεις ή τις πρακτικές που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος λαμβανομένης υπόψη και της νομολογίας των δικαστηρίων.

2.     Αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της κάρτας εργασίας για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που την εφαρμόζουν οικειοθελώς. Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλάσσονται από το 90% των γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας. Στόχος να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σταδιακά σε όλη την οικονομία – σε όλες τις επιχειρήσεις – κατόπιν διαλόγου με τους φορείς και με βάση τις ιδιομορφίες του κάθε κλάδου. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν εθελοντικά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας – ενώ δεν ανήκουν σε κλάδους όπου η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται υποχρεωτικά – θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής στο σύστημα «Εργάνη» μιας σειράς από εντύπων, όπως μεταξύ άλλων και του εντύπου Ε8, δηλαδή της προαναγγελίας των υπερωριών.

3.     Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα  για «ελαστική εφαρμογή» παρέχοντας περιθώριο ενός μήνα για τις δηλώσεις στις μεταβολές στην εργασία στο σύστημα Εργάνη. Συγκεκριμένα, η διάταξη θα προβλέπει για τους εργοδότες που εφαρμόζουν την οικειοθελώς την κάρτα εργασίας να δηλώνουν, ανά μήνα, αν επιθυμούν «προδήλωση» του τροποποιητικού ωραρίου και των υπερωριών ή θα λαμβάνονται υπόψη – μόνο – τα χτυπήματα της κάρτας του εργαζόμενου ως προς την έναρξη και λήξη του ωραρίου.

4.     Προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ στους εργοδότες που αποδεικνύεται ότι υποδηλώνουν τους απασχολούμενους στην επιχείρησή τους. Δηλαδή όταν δηλώνουν έναν εργαζόμενο ότι απασχολείται με τετράωρη εργασίας και στην πραγματικότητα εργάζεται κανονικά οκτάωρο.

5.     Θεσπίζεται δοκιμαστική περίοδος έξι μηνών για έναν εργαζόμενο που προσλαμβάνεται. Κατά την περίοδο αυτή μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση. Σήμερα η περίοδος αυτή είναι ετήσια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting