Οι τιμές του ρυζιού εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 ετών στην Ασία λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις παγκόσμιες προμήθειες καθώς ο ξηρός καιρός απειλεί την παραγωγή στην Ταϊλάνδη. Επιβαρυντικά στην αγορά λειτουργεί και η απόφαση για απαγόρευση ορισμένων εξαγωγών από την κορυφαία ναυτιλιακή εταιρεία της Ινδίας.

Ρύζι: Ποιες χώρες κινδυνεύουν από την απαγόρευση εξαγωγών ρυζιού

Το λευκό ρύζι της Ταϊλάνδης ένα ασιατικό σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκε στα 648 δολάρια ο τόνος, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Ταϊλανδέζικης Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού την Τετάρτη.  Αυτό φέρνει την αύξηση των τιμών σε σχεδόν 50% το περασμένο έτος.

Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική και η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να ενισχύσει τους λογαριασμούς των εισαγωγών για τους αγοραστές, ενισχύοντας τον κίνδυνο για μία νέα επισιτιστική κρίση.

Στροφή στις καλλιέργειες

Η τελευταία απειλή για την προμήθεια προέρχεται από την Ταϊλάνδη. Οι αρχές ενθαρρύνουν τους αγρότες να στραφούν σε καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ξηρότερες συνθήκες με την έναρξη του Ελ Νίνιο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι σωρευτικές βροχοπτώσεις στη βασική περιοχή της κεντρικής καλλιέργειας είναι 40% κάτω από το κανονικό και η κίνηση για τον περιορισμό της φύτευσης είναι η εξοικονόμηση νερού για τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση προηγουμένως ζήτησε από τους καλλιεργητές να καρπωθούν μόνο μία σοδειά φέτος.

Τον περασμένο μήνα, η Ινδία διεύρυνε την απαγόρευση αποστολών για να προστατεύσει τις εγχώριες προμήθειες, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε ορισμένες χώρες. Οι περιορισμοί ενέτειναν τις ανησυχίες για μια παγκόσμια έλλειψη εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η άνοδος των τιμών θα επιδεινώσει τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων που έχουν κλονιστεί από τον άγριο καιρό και τις μειωμένες προμήθειες σιτηρών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities