Η ταχεία πορεία της τεχνητής νοημοσύνης δεν διαταράσσει μόνο τις συμβατικές έννοιες της εργασίας. Αλλάζει επίσης την ουσία της ανθρώπινης ταυτότητας. Ενώ οι προηγούμενες τεχνολογικές εξελίξεις άλλαξαν την ανθρώπινη συμπεριφορά και εμφάνιση, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναδιαμορφώσει θεμελιωδώς τις βασικές κοινωνικές και πολιτικές πεποιθήσεις των ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της φύσης και του ρόλου του κράτους.

Στη Βιομηχανική Επανάσταση του δέκατου ένατου αιώνα, η μηχανική δύναμη – που τροφοδοτείται κυρίως από την καύση άνθρακα – αντικατέστησε την ανθρώπινη και ζωική ενέργεια ως πηγή ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί στη μεταμόρφωση της φύσης και στην παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών αγαθών. Καθώς η επανάσταση ωρίμαζε τον εικοστό αιώνα, η σκληρή σωματική εργασία αφέθηκε μόνο σε μια μικρότερη ομάδα επαγγελμάτων.

Για μια γεύση από τις περισσότερες προβιομηχανικές εργασίες, κοιτάξτε τους κατασκευαστές στέγης, οι οποίοι σήμερα εξακολουθούν να είναι εξαντλημένοι από την ταλαιπωρία των στοιχείων σε άβολες, παραμορφωτικές σωματικές θέσεις. Διατηρούν στον εικοστό πρώτο αιώνα αυτό που κάποτε ήταν μια γενική εμπειρία. Οι εργάτες αυτοκινήτων στις αρχές του εικοστού αιώνα έσκυβαν πάνω από τα εργαλεία τους, σήκωναν βαριά αντικείμενα και εφάρμοζαν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Οι αντίστοιχοί τους στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα κοιτάζουν τις οθόνες και παρακολουθούν τα ρομπότ που έχουν αναλάβει τις βαριές σωματικές εργασίες. Καθώς η οικονομία του ιδρώτα έχει εξαφανιστεί, οι εργαζόμενοι έχουν γίνει πιο αδύναμοι, αλλά και πιο υγιείς. Οσοι θέλουν να διατηρήσουν κάποια σωματική δύναμη πηγαίνουν τώρα στο γυμναστήριο.

Η επανάσταση της πληροφορικής-τεχνολογίας αντιπροσώπευε ένα άλλο βήμα σε αυτήν την ανθρώπινη ανάπτυξη. Καθώς οι μηχανές έχουν αναλάβει περισσότερες γνωστικές εργασίες, οι υπολογιστές παρακολουθούν τώρα τα ρομπότ που κάνουν τη σωματική εργασία. Με την εξάλειψη της διανοητικής εργασίας (όπως η περίπλοκη αριθμητική που συνήθιζαν να εκτελούν οι υπάλληλοι του καταστήματος), συνεχίστηκε το ίδιο παλιό μοτίβο: πολλοί άνθρωποι έχουν σταματήσει να σκέφτονται στη δουλειά και έχουν αφιερώσει αυτές τις ενέργειες στα σταυρόλεξα, στο sudoku ή στο Wordle.

Η σημερινή επανάσταση προχωρά πολύ παραπέρα, γιατί επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο εννοείται η συλλογική δραστηριότητα. Αυτή η εξέλιξη είναι ίσως πιο ξεκάθαρη στον στρατό, αλλά έχει επίσης επιπτώσεις στην πολιτική συμμετοχή και ακόμη και στην κατανόησή μας για τη νόμιμη εξουσία.

Τώρα που ο πόλεμος γίνεται μέσω της τεχνολογίας, η εξουσία απομακρύνεται ξανά από τους ανθρώπους. Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες; Οπως η Βιομηχανική Επανάσταση μείωσε την ανάγκη για εργαστήρια, η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης καθιστά τους ανθρώπους απαρχαιωμένους στη στρατιωτική σφαίρα. Φοβούμενοι τόσο πολύ, ορισμένοι επικριτές και ηγέτες τεχνολογίας ζητούν μια «παύση» στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά η τεχνολογία δεν σταμάτησε ποτέ απλώς και μόνο επειδή κάποιοι το ήθελαν.

Ο Harold James είναι καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Princeton University

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων