Η Ρωσία πρόκειται να διευρύνει το πιλοτικό της πρόγραμμα για το ψηφιακό ρούβλι ξεκινώντας δοκιμές στον «πραγματικό κόσμο» με 13 τράπεζες στις 15 Αυγούστου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο για το ψηφιακό ρούβλι τον Ιούλιο, ενώ το πιλοτικό πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας για το CBDC έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Έρχεται το crypto-ρούβλι: Πώς η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις μέσω… blockchain

Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται εν μέσω αυστηρών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία, εκτιμά ότι το ψηφιακό ρούβλι θα λειτουργήσει ως εργαλείο παράκαμψης των οικονομικών περιορισμών .

«Η έναρξη πιλοτικών εργασιών με πραγματικά ψηφιακά ρούβλια είναι το πιο σημαντικό στάδιο του έργου», ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας στην ανακοίνωση της Τετάρτης. «Αυτό θα μας επιτρέψει να δοκιμάσουμε τη λειτουργία της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων με τη συμμετοχή των πελατών».

Ποιους αφορά

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας «κατόπιν αιτήματός τους» από το 2025, ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγκα Σκορομπογκάτοβα, πρώτη αναπληρώτρια διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας σε δήλωση.

Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν μέσω 13 τραπεζών και περιορισμένου κύκλου πελατών τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Τα πρώτα στάδια των δοκιμών θα επικεντρωθούν σε ψηφιακά πορτοφόλια, μεταφορές μεταξύ πολιτών, αγορές αγαθών και υπηρεσιών με χρήση κωδικών QR και απλές αυτοματοποιημένες πληρωμές.

«Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να πληρώνουν με ψηφιακά ρούβλια σε 30 καταστήματα λιανικής που βρίσκονται σε 11 ρωσικές πόλεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η λίστα των πιλοτικών συμμετεχόντων θα διευρυνθεί προσελκύοντας πολίτες και εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News