Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ανέκαμψαν την Τετάρτη, μετά την στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης Μελόνι όσον αφορά στην αρχική πρόθεσή της να φορολογήσει με 40% τα «απροσδόκητα κέρδη» των τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία έχουν αποκομίσει ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέρρευσαν χτες στις αγορές με απώλειες από 7% έως 10%, αφότου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβνίνι ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το μέτρο της έκτακτης φορολόγησης.

Οι αναλυτές της City εκτίμησαν ότι η ανακοίνωση της Δευτέρας για την επίμαχη πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης θα προκαλούσε πλήγμα 19% στα καθαρά κέρδη των ιταλικών τραπεζών το 2023.

Οι μετοχές της BPER Banca, της Banco BPM, της Intesa Sanpaolo, της Finecobank και της UniCredit υποχώρησαν απότομα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Τρίτης, προκαλώντας απώλειες άνω των 9 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του ιταλικού τραπεζικού τομέα.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αναταραχές της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι θα περιορίσει την φορολόγηση επί των καθαρών εσόδων από τόκους στο 0,1% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων – μόλις το ένα πέμπτο του επιπέδου που η Citi είχε εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να φτάσει.

Ανάκαμψη μετοχών

Η μετοχή της Finecobank ανέκαμψε κατά 6% την Τετάρτη, ενώ οι μετοχές των Unicredit και BPER Banca κατέγραψαν άνοδο 4%. Η Banco BPM και η Intesa Sanpaolo κέρδισαν η καθεμία περισσότερο από 3%.

Ο Τζιανμάρκο Ράνια, επικεφαλής μετοχών της Banor Capital, δήλωσε ότι η χαοτική εβδομάδα για το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει διαρκή αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα της αγοράς προς τον ιταλικό τραπεζικό τομέα. Όπως είπε στο CNBC την Τετάρτη, ήταν απλώς ένα «κακώς κοινοποιημένο δημοσιονομικό μέτρο» και ότι η κυβέρνηση «δεν έκανε πραγματικά τον σωστό υπολογισμό».

«Αρχικά, αμέσως μετά την ανακοίνωση του έκτακτου φόρου το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι περίμενε να συγκεντρώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ από το μέτρο αλλά στη συνέχεια η αγορά συνειδητοποίησε ότι τα νούμερα δεν αθροίστηκαν», εξήγησε ο Ράνια.

«Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι αναλυτές άρχισαν να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς και συνειδητοποίησαν ότι εάν το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοστεί πλήρως, τα πραγματικά έσοδα για την ιταλική κυβέρνηση θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 3 δισεκατομμύρια [ευρώ] — περίπου 4,5, 5 δισεκατομμύρια».

Συνειδητοποιώντας ότι θα μπορούσε να λάβει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να μπορέσει να μειώσει τους φόρους και να προσφέρει οικονομική υποστήριξη στους κατόχους στεγαστικών δανείων, το υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε στη συνέχεια το ανώτατο όριο – το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερο αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη του 2023.

«Εάν εφαρμοζόταν το πρώτο σενάριο, θα είχαμε από 20% έως 25% αντίκτυπο στα κέρδη του 2023 για τις τράπεζες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μεταξύ 8% και 15% για τις μεγάλες τράπεζες», εκτίμησε ο επικεφαλής μετοχών της Banor Capital.

«Με αυτές τις αλλαγές, τώρα μιλάμε για αριθμούς που είναι λιγότερο σημαντικοί, περισσότερο υπό έλεγχο, επομένως μιλάμε για 10, 12% επίπτωση στα κέρδη για τις μικρές, μεσαίες τράπεζες στα κέρδη του 2023 και κάτι που δεν έχει πραγματικά νόημα για τις μεγάλες τράπεζες. στην περιοχή του 3-5%».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή