Η Κίνα θα απαιτήσει από όλους τους παρόχους εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα να καταθέσουν επιχειρηματικά στοιχεία στην κυβέρνηση, δήλωσε το υπουργείο πληροφοριών της, σηματοδοτώντας την τελευταία προσπάθεια του Πεκίνου να κρατήσει τον κλάδο υπό στενό έλεγχο.

Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών (MIIT) δήλωσε αργά την Τρίτη ότι οι εφαρμογές χωρίς τις κατάλληλες καταθέσεις θα τιμωρούνται μετά την περίοδο χάριτος που θα λήξει τον Μάρτιο του επόμενου έτους, μια κίνηση που σύμφωνα με τους ειδικούς θα περιορίσει ενδεχομένως τον αριθμό των εφαρμογών και θα πλήξει σκληρά τους μικρούς προγραμματιστές.

Τριγμοί στην οικονομία της Κίνας – «Βούλιαξαν» οι εισαγωγές και οι εξαγωγές τον Ιούλιο

Αντίκτυπος παντού

Ο You Yunting, δικηγόρος του δικηγορικού γραφείου DeBund Law Offices με έδρα τη Σαγκάη, δήλωσε στο Reuters ότι η διαταγή ουσιαστικά απαιτεί εγκρίσεις από το υπουργείο. Ο νέος κανόνας αποσκοπεί κυρίως στην καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης, αλλά θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις εφαρμογές στην Κίνα, είπε.

Ο Rich Bishop, συνιδρυτής της εταιρείας έκδοσης εφαρμογών AppInChina, δήλωσε ότι ο νέος κανόνας είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει τους προγραμματιστές με έδρα το εξωτερικό, οι οποίοι ήταν σε θέση να προσφέρουν τις εφαρμογές τους εύκολα μέσω του App Store της Apple χωρίς να επιδεικνύουν έγγραφα στην κινεζική κυβέρνηση.

Ο Bishop δήλωσε ότι για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, οι προγραμματιστές εφαρμογών πρέπει πλέον είτε να έχουν εταιρεία στην Κίνα είτε να συνεργάζονται με τοπικό εκδότη.

Σημειώνεται ότι η Apple  απέσυρε πάνω από εκατό εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI) από το App Store την περασμένη εβδομάδα για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, αφού η Κίνα εισήγαγε ένα νέο καθεστώς αδειοδότησης για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται για τη χώρα.

Διαθεσιμότητα και έλεγχος εφαρμογών

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει επίσης ότι οι οντότητες «που ασχολούνται με υπηρεσίες διαδικτυακής πληροφόρησης μέσω εφαρμογών σε τομείς όπως οι ειδήσεις, οι εκδόσεις, η εκπαίδευση, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση και η θρησκεία θα πρέπει επίσης να υποβάλουν σχετικά έγγραφα».

Η απαίτηση θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης όπως το X (πρώην Twitter), το Facebook και το Instagram. Η χρήση τέτοιων εφαρμογών δεν επιτρέπεται στην Κίνα, αλλά μπορούν ακόμη να κατεβούν από ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών, επιτρέποντας στους Κινέζους να τις χρησιμοποιούν όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Η Κίνα απαιτεί ήδη από τα παιχνίδια για κινητά να λαμβάνουν άδειες πριν κυκλοφορήσουν στη χώρα και είχε εκκαθαρίσει δεκάδες χιλιάδες παιχνίδια χωρίς άδεια από διάφορα καταστήματα εφαρμογών το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.