Πολύ περισσότερο του αναμενόμενου βυθίστηκαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας τον Ιούλιο, εξέλιξη που απειλή την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Συγχρόνως εντείνει την πίεση στο Πεκίνο να εφαρμόσει ίσως και άμεσα μέτρα στήριξης για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και κατ’ επέκταση τις εισαγωγές.

Μία ανάσα πριν τον εμπορικό πόλεμο οι ΗΠΑ και η Κίνα – Ο ρόλος του Μεξικού

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη, οι εξαγωγές έκαναν «βουτιά» 14,5%, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση από το 12,5% που ανέμεναν οι αναλυτές, μετά την πτώση 12,4% τον Ιούνιο.

Ευρείας κλίμακας ήταν και η υποχώρηση των εισαγωγών της τάξεως του 12,4%, πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το 5% των εκτιμήσεων. Για τις εισαγωγές το επίπεδο αυτό ήταν το χαμηλότερο από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν τα καταστήματα και τα εργοστάσια ήταν κλειστά εξαιτίας των περιορισμών για την πανδημία, επιβαρύνοντας έτσι την εγχώρια ζήτηση.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε στα 80,6 δισ. δολάρια, υψηλότερα της πρόβλεψης των 70,6 δισ. δολαρίων.

Η κινεζική οικονομία έχει κατεβάσει ταχύτητα το β΄ τρίμηνο, καθώς η ζήτηση αποδυναμώθηκε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση να δεσμευθεί για περαιτέρω στήριξη, ενώ  παράλληλα ώθησε τους αναλυτές να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2023.

Οι εισαγωγές και εξαγωγές είναι η τελευταία ένδειξη ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω το γ΄ τρίμηνο, με τη δραστηριότητα των κατασκευών, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τα βιομηχανικά κέρδη να εξασθενούν.

«Τα περισσότερα στοιχεία για τις εξαγωγές δείχνουν μια πολύ μεγαλύτερη μείωση της εξωτερικής ζήτησης από ό,τι έχει αντικατοπτριστεί μέχρι στιγμής στα τελωνειακά στοιχεία», δήλωσε ο Τζούλιαν Πρίτσαρντ, επικεφαλής στην Capital Economics. «Και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες παραμένουν προκλητικές, με πολλές να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ύφεσης για αργότερα φέτος, αν και προβλέπεται να είναι ήπια».

Το γουάν της Κίνας έφτασε σε χαμηλό τριών εβδομάδων και οι ασιατικές μετοχές έγιναν πιο αδύναμες μετά τα στοιχεία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κρατικός προγραμματιστής ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν κίνητρα, ωστόσο οι επενδυτές δείχνουν να μην έχουν πειστεί μέχρι στιγμής από τις προτάσεις για επέκταση της κατανάλωσης στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ακινήτων και των υπηρεσιών.

Το Πεκίνο αναζητά τρόπους για να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση χωρίς να χαλαρώσει πολύ η νομισματική πολιτική, υπό τον φόβο μην προκαλέσει μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]