Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Η άποψη αυτή εκφράσθηκε σήμερα Σάββατο διά στόματος ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Fed, της Μισέλ Μπόουμαν.

Fed: Πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν τελικά τους Αμερικανούς

Η ίδια τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ισχυρές, η αγορά κατοικίας συνεχίζει να ανακάμπτει και η αγορά εργασίας συνεχίζει να δίνει ανοδική ώθηση στις τιμές.

«Αναμένω επίσης ότι θα χρειαστούν πιθανότατα πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων για να μπει ο πληθωρισμός σε μια πορεία προς τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC)», είπε σε παρατηρήσεις που ετοίμασε για να παραδώσει στην Ένωση Τραπεζών του Κάνσας, αναφερόμενη στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed τη FOMC.

Η νομισματική πολιτική δεν βρίσκεται σε «προκαθορισμένη πορεία και τα δεδομένα θα καθοδηγήσουν τις μελλοντικές αποφάσεις. «Θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αυξήσουμε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε μια μελλοντική συνεδρίαση, εάν τα εισερχόμενα δεδομένα δείχνουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει», όπως εξηγεί.

Η Μπόουμαν έχει εκφράσει συχνά απόψεις που είναι πιο επιθετικές σε σχέση με αυτές κάποιων συναδέλφων της.

Στις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ανέμεναν ότι το έτος θα κλείσει με το βασικό επιτόκιο της Fed στο 5,6%, υψηλότερα κατά 0,25% από το όριο που καθορίστηκε στη συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιουλίου.

Η χρήση του πληθυντικού (αυξήσεις επιτοκίων» από την Μπάουμαν στις παρατηρήσεις της υποδεικνύει ότι πιστεύει πως η Fed θα χρειαστεί να προχωρήσει σε υψηλότερα επίπεδα.

Μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτή την πόρτα για άλλη μια αύξηση τον Σεπτέμβριο, όμως ξεκαθάρισε ότι τα πιο ήπια δεδομένα θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια παύση.

Η Μπόουμαν διακρίνει κάποια πρόοδο στον πληθωρισμό, ο οποίος επιβραδύνθηκε σε ετήσιο ρυθμό στο 3% τον Ιούνιο, όταν στα μέσα του περασμένου έτους βρισκόταν στο 9%.

«Η πρόσφατη χαμηλότερη ανάγνωση του πληθωρισμού ήταν θετική, όμως θα αναζητήσω στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια ουσιαστική πορεία προς τον στόχο μας του 2%, καθώς θα εξετάζω το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και το πόσο καιρό το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα πρέπει να παραμείνει σε περιοριστικό επίπεδο», σημείωσε.

«Θα παρακολουθώ επίσης για τυχόν ενδείξεις επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών και σημάδια ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας χαλαρώνουν».

Η μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την αγορά εργασίας έδειξε χθες Παρασκευή ότι οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν τον Ιούνιο, όμως η ανεργία στο 3,5% παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Εντούτοις, η Μπόουμαν υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας από ότι εργαζόμενοι για να καλύψουν αυτές τις θέσεις.

Οι τράπεζες συνεχίζουν επίσης να αυξάνουν τον δανεισμό προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αν και με βραδύτερο ρυθμό απ’ ότι όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα, ενώ οι τραπεζικές αναταράξεις τον περασμένο Μάρτιο δεν προκάλεσαν μια απότομη συρρίκνωση των πιστώσεων, συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή